latinica  ћирилица
22/06/2024 |  10:12 ⇒ 10:12 | Аутор: СРНА

Илић: Србија велики ослонац Српској

Директор Аудио-визуелног центра Републике Српске Ања Илић изјавила је да се овај центар много ослања на искуства и добре праксе Србије када је ријеч о филмској и аудио-визуелној умјетности и стваралаштву, те да је увјерена да ће сарадња бити још интензивнија.
Ања Илић - Фото: РТРС
Ања ИлићФото: РТРС

Илићева је навела да је Аудио-визуелни центар Републике Српске основан прије три године и да је од почетка Филмски центар Србије инволвиран у готово све процесе који су се тицали успостављања система, односно самог центра.

- Много су нам помогли и сарадња траје до данас врло интензивно, динамично, како међуинституционална, тако и када је ријеч о филмским професионалцима из Србије. Они су чланови комисија на нашим конкурсима, долазе овдје, држе предавања, те разне врсте радионица - рекла је Илићева.

Она је истакла да су неки од филмских професионалаца из Србије и консултанти за развоје пројеката Аудио-визуелног центра.

- Вјерујем да ће та сарадња и даље бити тако добра, посебно након потписивања споразума између Министарства просвјете и културе Српске и Министарства културе Србије, да ће бити још интензивнија и да ће ојачати заједништво и сарадњу српског народа  рекла је Илићева за Срну.

Представници Министарства културе Републике Србије и Министарства просвјете и културе Републике Српске су, у оквиру недавно одржаног Свесрпског сабора у Београду, потписали Меморандум о разумијевању и сарадњи у области филмске умјетности и другог аудио-визуелног стваралаштва.