latinica  ћирилица
22/06/2024 |  10:56 ⇒ 10:58 | Аутор: СРНА

Шикарац: С поносом гледамо на свој ратни пут у борби за Српску

На Вучијаку код Прњавора данас ће бити обиљежене 33 године од формирања прве српске добровољачке јединице "Вукови с Вучијака" који ће касније постати Први ударни батаљон Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске и одиграти улогу у кључним биткама за одбрану отаџбине.
Вукови са Вучијака - Фото: РТРС
Вукови са ВучијакаФото: РТРС

Миро Шикарац, који је послије смрти команданта Вељка Миланковића, стао на чело јединице, испричао је Срни да су "Вукови" имали готово пресудну улогу у пробоју Коридора, јер су као врх Првог Крајишког корпуса били на правцу на којем је било скоро немогуће пробити линију.

- Ту треба истаћи битку за Цер, која је била преломница у том историјском подвигу пробијања Коридора - рекао је Шикарац.

Шикарац је навео да су у битки за коридор многи његови саборци дали животе и да су многи рањени, да су то били крвави дани за ову јединицу, али да су истовремено поносни јер је циљ остварен.

"Вукови“ су, додао је Шикарац, учествовали у ослобађању Дервенте, Бијелог Брда, Модриче, Кршића, у биткама на Градчцу, Озрену и на многим другим ратиштима.

Он је нагласио да с поносом гледа на ратни пут "Вукова с Вучијака", који су као двадесетогодишњи младићи устали да бране своје куће, села, градове.

- Кад су времена тешка увијек искораче неки људи изабрани да стану у одбрану свог народа. Тако смо и ми. Прва прича везана за `Вукове` је Јасеновац. Ми смо прва јединица која је ушла у Јасеновац и ослободила град и села око њега. Такође, једна од наших првих акција је окретање репетитора на Козари према Србији како бисмо добили тв сигнал из Србије - рекао је Шикарац.

Он је навео да су "Вукови" били организована јединица и учествовали у борбеним дејствима да помогну свом народу у тренутку када се у БиХ још није водио рат, те подсјетио да је било више покушаја ликвидације јединице, али их то није поколебало.

- Постојале су одређене наредбе, до којих смо дошли послије рата, гдје се јасно види да су одређени чланови, као и сам комадант Вељко Миланковић били предвиђени за ликвидацију - истакао је Шикарац.

Својим борбеним успјесима и храброшћу израсли су у елитну јединицу, да би 22. јуна 1992. године, по наређењу генерала Момира Талића, били формирани као Први ударни батаљон Првог крајишког корпуса Војске Републике Српске.

- Данас чувамо успомену на наше погинуле другове и све саборце који су умрли у послијератном периоду, што од посљедица рањавања, што од болести. То је наша највећа обавеза. Нико није заборављен, обилазимо њихове гробове, али и њихове породице - истакао је Шикарац.

Настоје, каже, очувати успомене на свој ратни пут и тај дио историје српског народа пренијети својој дјеци.

Шикарац је навео и да се "Вукови с Вучијака" с посебним поносом сјећају свог команданта Вељка Миланковића, који је у најтежем тренутку стао на чело јединице.

- Била је то огромна одговорност, али Вељко је то одрадио поштено и крајње патриотски. Постао је легенда, омиљен код нас, својих сабораца, али и у народу, тако се и данас прича о Вељку радо прича. Народ га није заборавио и воли га, а за нас је част што смо имали таквог команданта - рекао је Шикарац.

Кроз прву српску добровољачку јединицу "Вукови с Вучијака" прошло је око 1.000 бораца, погинула су 43, а рањено је око 200 припадника.

Предсједници Републике Српске одликовали су јединицу "Вукови с Вучијака" Орденом Милоша Обилића и Орденом Карађорђеве звијезде Републике Српске првог реда.