latinica  ћирилица
22/06/2024 |  11:20 ⇒ 11:21 | Аутор: СРНА

Жупљанин: Пут до Србије је пут живота за Српску

Предсједник Организације старјешина Војске Републике Српске Слободан Жупљанин изјавио је да је операција "Коридор 92" била пут живота, а данас је то трасирано Свесрпским сабором на којем су руководства Српске и Србије и српски народ одлучно рекли да се овакве ствари никада више неће догодити Србима.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

- Коридор 92 је једна од најзначајнијих операција Војске Републике Српске и то је била операција живота или смрти, када је гнусни непријатељ и злочиначки НАТО спречавао да се довози кисеоник из Србије за Републику Српску и Бањалуку - рекао је Жупљанин.

Он је додао да ће Срби до краја живота памтити несрећу када је преминуло 12 беба у Бањалуци због недостатка кисеоника, што је узроковано искључиво људском злобом и геноцидним намјерама.

- То је у ствари био геноцид према српском народу, јер уништити животе у зачетку и након рођења било је нешто најсрамније што ће остати вјечна мрља на цивилизацији која је то учинила. Питање је да ли се то уопште може назвати цивилизацијом - рекао је Жупљанин.

Међутим, истакао је, одлучност српске војске, српског руководства и команданата била је таква да се супроставила таквој сили.

- Акција је била добро испланирана, брилијантно изведена и обезбиједила је спајање Републике Српске са Србијом, што је значило животе за нерођену и тек рођену дјецу у Српској - напоменуо је Жупљанин.

Жупљанин сматра да је то операција коју Срби морају обиљежавати и сјећати се на оне који су имали патриотски осјећај, храброст и одлучност да крену у спасавање српског народа од геноцидних намјера оних који су спречавали допремање кисеоника.

- Да су могли, онемогућили би Србима да користе и ваздух - истакао је Жупљанин.

Он је истакао да све злокобне намјере нису биле јаче од воље од Војске Републике Српске да пробију коридор и да испуне оно што је генерал Момир Талић тражио - "коридор до Видовдана, па макар био и козија стаза".

Војна операција "Коридор 92" трајала је од 14. до 28. јуна на подручју Посавине и омогућила је спајање западних дијелова Српске и Републике Српске Крајине са осталим дијеловима Српске и Србијом.

Овом акцијом, чији је директан повод смрт 12 беба у бањалучком породилишту због недостатка кисеоника, окончана је 42 дана дуга копнено-ваздушна блокада западног дијела Српске и Републике Српске Крајине.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, у акцији "Коридор 92", која је означена као судбоносна, погинуло је 855 борца Војске Републике Српске, 14 припадника МУП-а Српске, те 19 припадника МУП-а и Војске Републике Српске Крајине.