latinica  ћирилица
22/06/2024 |  12:06 ⇒ 14:06 | Аутор: СРНА

Дан сјећања и туге у Русији, Путин положио цвијеће на гроб незнаног јунака (ФОТО/ВИДЕО)

Русија данас обиљежава Дан сјећања и туге, на данашњи дан прије 83 године нацистичка Њемачка напала је Совјетски Савез.
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV) -
Владимир Путин (фото: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV)

Предсједник Русије Владимир Путин положио је цвијеће на гроб Незнаног јунака у московском Кремљу поводом обележавања Дана сјећања и туге.

Москва (фото: EPA-EFE/ALEXANDER KAZAKOV)

Предсједник Државне думе Русије Вјачеслав Володин заједно посланицима положио је вијенац код Вечне ватре Поклоној гори.

Нацистичка Њемачка је у зору 22. јуна 1941. године без објаве рата напала Совјетски Савез.

Била је то највећа војна операција у историји под називом "Барбароса", која је потрајала 1.418 дана и ноћи и окончана је 9. маја 1945. године потпуним поразом земаља фашистичког блока.

Планом нацистичког вође Адолфа Хитлера било је предвиђено уништење совјетских армија у граничним областима и брзо заузимање европског дијела СССР-а.

Владимир Путин (фото: EPA-EFE/SERGEY GUNEEV)

Совјетски лидер Јосиф Висарионович Стаљин вјеровао је у потписани споразум са Хитлером, па су совјетске јединице биле неспремне.

Нацистичка армија имала је четири милиона војника, 3.300 тенкова и 2.000 авиона.

Трећи рајх, који је постојао још неко вријеме након неуспјеха операције "Барбароса", убрзо је поражен.

Источни фронт, који је отворила операција "Барбароса", био је највеће ратиште Другог свјетског рата на којем су вођене најбруталније битке са огромним људским губицима и разарањима.

Њемачке снаге су убиле и заробиле милионе Совјета којима није била загарантована заштита прописана Женевским конвенцијама.

Нијемци и њихови сателити изгладњивали су заробљенике до смрти, што је био дио нацистичког плана да буде смањен број становника Источне Европе како би је касније населили Нијемци.

Укупни људски губици СССР током рата износили су 26,6 милиона људи. Од тога, око 8,7 милиона становника погинуло је на фронту, док је 7,42 милиона људи страдало усљед планског истребљења нациста, а више од 4,1 милиона због сурових услова окупационог режима.