latinica  ћирилица
22/06/2024 |  12:27 ⇒ 12:28 | Аутор: СРНА

МОЛ покренуо нову арбитражу против Хрватске

Мађарски МОЛ покренуо је арбитражу против Хрватске због мјера наметнутих гасном тржишту 2022. и 2023. године, које се односе на обавезу ИНЕ да Хрватској електропривреди продаје домаћи гас по нижим цијенама од тржишних.
Сједиште МОЛ-а (Фото: EPA/ZOLTAN BALOGH HUNGARY OUT) -
Сједиште МОЛ-а (Фото: EPA/ZOLTAN BALOGH HUNGARY OUT)

- МОЛ потврђује да је покренуо арбитражу против Хрватске ради надокнаде штете - наводи се у кратком саопштењу МОЛ-а.

Нова арбитража покренута је пред Међународним центром за рјешавање инвестиционих спорова /ИЦСИД/ у Вашингтону. Вриједност арбитраже још није објављена, али хрватски медији преносе да се ради о десетинама милиона евра.

Арбитража је покренута због одлуке Владе из септембра 2022. године, по којој је ИНА сав гас произведен у Хрватској морала продавати ХЕП-у по регулисаној цијени.

Влада је то регулисала измјеном Уредбе о отклањању поремећаја на домаћем тржишту енергије, донијетој средином септембра 2022. године, која је вриједила до краја истог мјесеца 2023. године, а послије је продужена.

Тада је уједно регулисана и цијена по којој Ина домаћи гас продаје ХЕП-у и она је прво износила 41 евро за мегаватчас, а послије 47 евра по мегаватчасу.

Како данас поручују извори блиски МОЛ-у, из ове компаније су у посљедњих годину и по више пута контактирали са надлежнима у Влади Хрватске и показали спремност за проналажење споразумног рјешења за обје стране, које раније није постојало.

Мађарски МОЛ у ИНИ има 49,1 одсто дионица, Хрватска 44,8 одсто, а приватни и институционални инвеститори 6,1 одсто дионица