latinica  ћирилица
23/06/2024 |  17:57 | Аутор: СРНА

Пуповац: Јадовно - почетна етапа геноцида

Срби и Јевреји су у НДХ демонизовани и стигматизовани, а њихово довођење у усташки концентрациони логор Јадовно била је почетна етапа геноцида, рекао је данас на комеморацији у Јадовну предсједник Српско народног вијећа Милорад Пуповац.
Јадовно - Фото: РТРС
ЈадовноФото: РТРС

- И Чачић-Драга и Слана, исто као и Млака, Уштица, Градина и Јасеновац трајно су обиљежје НДХ. Обиљежје непојмљиве мржње и непојмљивог злочина - нагласио је Пуповац на комеморацији жртавама усташког концентрационог логора из система Госпић-Јадовно-Паг.

Пуповац је истакао да НДХ није била простор за живот Срба, Рома и Хрвата антифашиста, преносе хрватски медији.

Он је навео да оно што се догађало у Госпићу, на Велебиту и на Пагу није био хир, нити противзаконито поступање представника закона и реда већ је било у складу са законима које је установила усташка власт као свој поредак - поредак масовног истребљења.

Подсјетио је на законе које је доносио усташки поглавник Анте Павелић на основу којих се Јеврејима и Србима одузимала имовина, Срби су присилно исељавани, забрањивана је ћирилица.

- Истовремено с доношењем ових закона вођена је све жешћа пропаганда против Јевреја и Срба у којој су демонизовани и стигматизовани као егзистенцијална пријетња хрватском народу и његовој држави, као нижеразредна и аморална бића. Вођена је пропаганда њихове дехуманизације - истакао је Пуповац.

Према његовим ријечима, довођење припадника српског и јеврејског народа на ово мјесто показује коначан циљ те дехуманизације, да је то била почетна етапа геноцида.

Нагласио је да у Слани још није постављена ознака да је ту био логор смрти за Србе и Јевреје, да Јадовно још није уређено, означено као логор смрти, нити је обновљен споменик који је до рушења 1991. постојао у Чачић-Драги.

На Велебиту је данас служен парастос жртавама усташког концентрационог логора из система Госпић-Јадовно-Паг, гдје је током Другог свјетског рата на најмонстрознији начин убијено више од 40.000 углавном Срба и Јевреја.

Комеморацију је организовало Српско народно вијеће, а уз Пуповца су били и изасланик хрватског премијера Ведрана Шимунџа Николић, изасланик предсједника Сабора и предсједник Савеза Рома Вељко Кајтази и директор Спомен-подручја "Јасеновац" Иво Пејаковић.

Кајтази је нагласио да је отварање логора у Јадовну дан након оснивања НДХ јасно дало до знања да у њиховој држави неће бити мјеста за Србе, Јевреје и Роме.

- Била је ријеч о геноцидној држави која је извршила геноцид над три народа - нагласио је Кајтази.

Он је додао да су у вријеме постојања овог логора Роми обесправљени расним законима уз Јевреје и убијани у масовним злочинима.

- Као што је било са Србима и Жидовима, постојала је јасна намјера да се уништи ромски народ - рекао је Кајтази и додао како ништа у усташкој творевини није било цивилизовано.

Николићева је изразила дубоко поштовање према мучки убијеним жртвама, нагласивши да злочини никада не смију бити заборављенити нити се смију умањивати.

- Фашизам који је сијао мржњу, нетолеранцију и насиље представља срамотну страну и таму историје човјечанства. Зато је дужност свих нас да се заједно супротставимо свим тоталитарним облицима који пријете и данашњем времену - нагласила је Николићева.

У комплексу логора смрти Госпић-Јадовно-Паг у Другом свјетском рату за 132 дана убијено је најмање 40.123 људи.

У Метајни, на острву Паг, отворен је први логор за жене и дјецу у Другом свјетском рату.