latinica  ћирилица
23/06/2024 |  21:06 ⇒ 24/06/2024 | 10:22 | Аутор: РТРС

Смирује се велики пожар на Хвару, нема више отвореног пламена (ВИДЕО)

Смирује се велик пожар на Хвару, нема више отвореног пламена, рекао је за ХРТ градоначелник града Хвара Рикардо Новак.
Канадер (Фото: EPA/Jesus Diges) -
Канадер (Фото: EPA/Jesus Diges)

- Јутрос је био мали пожар и то се санирало до 9 сати. Било је готово, натопило се све водом, међутим, негдје око 17 часова дигао се вјетар и онда је на свим другим локацијама почело гориети. Сада се све санира, још мало гори, гаси се и канадерима, а на теренсу су и ДВД Хвара, Јелсе, Стари Град, плус испомоћ Управе. Сви су на терену и ради се. Отвореног пламена више нема пуно, али се санира, све је окружено. Дими се на пожаришту јер је све суво, али отвореног пламена више нема - рекао је Новак.

Ватрогасци кажу да ће површина захваћена пожаром бити већа јер је осам хектара изгорјело само од 7.10 до 10 часова када су га локализовали.

Пожар се поновно активирао око 17.14 часова па су на пожариште упућена два канадера, преносе хрватски медији.

Потом им се придружио још један канадер који помаже да се ватру чим прије сузбије, поготово због тога што је поподне на ширем подручју Сплитско-далматинске жупаније запухала бура. Прва два канадера су се потом вратила у базу, а ускоро би према пожаришту требала кренути још два.

У гашењу учествују сви ватрогасци са острва, њих шездесетак са десет возила, сазнаје се у ДВД-у Хвар. Ријеч је о првом овосезонском већем пожару на подручју Сплитско-далматинске жупаније.

Пожар се предвече око 20.30 часова коначно почео смиривати.