latinica  ћирилица
24/06/2024 |  12:50 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Лакташи: Затворен 19. Интернационални фестивал аматерског театра

Свечаном додјелом награда синоћ је у ЈУ "Центар за културу и образовање" Лакташи завршен Деветнаести интернационални фестивал аматерског театра, Лакташи 2024.
19. интернационални фестивал аматерског театра, Лакташи 2024. (фото: ГП Јазавац) -
19. интернационални фестивал аматерског театра, Лакташи 2024. (фото: ГП Јазавац)

За најбољу позоришну представу проглашена је представа "Лајање на звезде" УГ Градско позориште Јазавац , Сцене студија Јазавац из Бањалуке, која је рађена по тексту Милована Витезовића а у режији Белинде Стијак.

Изузетна радост игре као и њена уједначеност, функционална и једноставна сценографија, аутентични костими, креативна редитељска рјешења и успјешна драматизација истоименог романа учиниле су ову представу најкомплетнијом на овогодишњем фестивалу, стоји у образложењу стручног жирија Анђеле Ракочевић, апсолвента Глуме на АУБЛ, Ананда Ченића, глумца НПРС и Милана Гајића, драматурга.

Награда за најбољу режију одлази у истоимено позориште и у руке Белинде Стијак за представу "Лајање на звезде".

Белинда је на допадљив и непретенциозан начин, вјешто координишући са 24 глумца, на сцени оживјела један изгубљени свијет, препун љубави, поштовања и чедности. Белинда је исказала свој редитељски таленат и занатско умијеће кроз изузетну жанровску прецизност и усклађену и енергичну колективну игру – стоји у образложењу.

- Поносни смо на наше прве награде у Лакташима. Дјеца су вриједно и пожртвовано радила, и заиста нам је драго што је жири препознао труд. Група је пресрећна због награда и због прилике да путују и изведу представу и ван Бања Луке. Такође, фестивали попут овога, пружају могућност да се млади из различитих градова упознају и размијене искуства. И то је, чини ми се, највећа вриједност фестивала - рекла је Стијак за РТРС.

Награда за најбољу мушку улогу додијељена је Стефану Николићу за улогу Митра у представи "Полански протоколи" Академског позоришта СКЦ Ниш.

Жири је награду за најбољу женску улогу додијелио Бојани Радић за улогу госпође Анке у представи "Смрт господина Голуже" Позоришта "Даске" Лакташи.

Жири је одлучио да поред главних, додјели и двије специјалне награда и то: награду за педагошки драмски приступ Цвити Пастуовић Грљевић за представу "Краљева слушкиња" и награду за сценски покрет Амеру Јаворашу за представу "Процес".

Организатори су задовољни посјећеношћу а посебно квалитетно одржаним округлим столовима са којих су учесници понијели лијепе утиске. Водили су се стручни разговори о одиграним представама, глумачком процесу, редитељском поступку, драмским текстовима, положају и улози аматерских позоришта у срединама из којих су представе селектоване.

Ове године водитељ је био новинар Ернест Завила.

Традиционални фестивал у Лакташима трајао је четири дана у, а сљедеће године биће одржан јубиларни 20.Интернационаслни фестивал аматерског театра.