latinica  ћирилица
24/06/2024 |  15:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Уручење Велике награде Иво Андрић на Видовдан у Андрићевом институту

Свечана додјела "Велике награде Иво Андрић" писцу Абдулразаку Гурни и пјеснику Саши Радојчићу биће одржана традиционално на Видовдан 28. јуна (14:00) у Андрићевом институту, најавили су данас организатори.
Андрићград (Фото: Wikipedia) -
Андрићград (Фото: Wikipedia)

Гурна је нобеловац чија дјела истражују комплексности идентитета и миграција, док је Радојчић истакнути српски пјесник и есејиста познат по својој дубокој лирској интуицији и филозофским разматрањима, саопштио је фестивал "Кустендроф".

Како је најављено, након додјеле награде у галерији "Петар Лубарда" биће отворена изложба сликара Славка Крунића, чија дјела "обилују богатим колоритом и дубоким емотивним набојем, и успијевају да посматрачу пренесу сложене наративе и животне приче".

- Изложба Крунићевих дјела у Вишеграду представља ријетку прилику да публика ужива у дјелима која су освајала престижне галерије широм свијета - наведено је из "Кустендрофа".

Изложбу ће употпунити наступ Аморосо дуа, ког чине умјетници Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву Вехбија Хоџић и Сенка Слипац, а изводе дијела класичне и филмске музике.
Као завршни догађај свечаности у биоскопу "Доли Бел" (19.00) биће изведена позоришна представа "Књига о Милутину – дио први", Звездара театра, у режији Егона Савина, најављено је у саопштењу.

Како је наведено, представа базирана на истоименом роману Данка Поповића "доноси снажну антиратну поруку кроз животну причу Милутина Остојића, коју маестрално тумачи Ненад Јездић".

- Представа успијева да кроз једноставну сценографију и снажан драмски израз пренесе све слојеве и комплексности живота обичног српског сељака, те његовог размишљања о бесмислу рата и животним вриједностима - саопштено је из "Кустендрофа".