latinica  ћирилица
24/06/2024 |  19:55 ⇒ 21:13 | Аутор: АТВ

Радници АТВ-а на удару: Због америчких санкција остају без крова над главом

Славиша Ђурковић један је од радника коме су америчке санкције срушиле снове. Новинар је АТВ-овог портала, недавно се оженио и заједно са супругом одлучио на наредни корак-куповину стана. Високообразовани, млади, запослени, испуњавају и услове за младе брачне парове.
АТВ (фото:АТВ) -
АТВ (фото:АТВ)

Ушли су у процедуру, кредит им је одобрен, а онда се све срушило преко ноћи.

- Искористили смо погодности које имамо у Републици Српској, у погледу камата итд. довели смо све пред свршен чин, то поприлично дуго траје све се поклопило, уложили смо животну уштеђевину, у понедјељак смо добили потврдан одговор из банке да испуњавамо услове, није прошло ни 24 сата од увођења санкција обавијестили су нас да нам неће дати кредит - прича Ђурковић.

Знате каква је ситуација- једино је објашњење које је Ђурковићима стигло из банке. А онда су се позвали на дискреционо право да нису дужни да дају објашњења о тим потезима. Банке су пристале да слушају друге државе и раде на штету својих грађана, каже Славиша.

Са судбинама грађана посебно се играју Американци који су тек тако без разлога, објашњења и доказа одлучили да некоме уништавају животе.

- Играју се са животима људи, будућношћу, људи пролазе огромне стресове, ми смо изневјерили од људи са којима смо направили договор, изневјерили породицу, све у шта сте уложили, а није до вас - објашњава Ђурковић.

Стан у коме је Славиша планирао да са супругом проведе живот због свјетских моћника сада је само пусти сан. Иако се стан налази преко пута зграде у којој сада живе као подстанари и само је на неколико корака, од њих за сада је никад даље.

- Ми у суштини сваки дан пролазимо тим улицама, гледате тај стан, тај балкон и све ту, али ето због неке играрије и глупости...не знам - прича Славиша.

Славиша је само један од радника АТВ-а који пролази кроз ову агонију. Већ годинама многи пролазе исто. Иако из америчке амбасаде лицемјерно тврде да санкције нису уперене против радника, управо их радници који само раде свој посао и хране своје породице највише осјете на својој кожи.