latinica  ћирилица
07/07/2024 |  12:49 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

Поетско-музичко вече "Жива реч" одушевило Требињце (ВИДЕО)

У оквиру "Требињског културног љета" љубитељи стихова уживали су у несвакидашњем амбијенту и необичном споју двојице књижевника. Поетско-музичко вече "Жива реч" припремили су Перо Зубац, један од највећих живих српских пјесника и његов син Милош, који га је пратио на гитари.
Перо Зубац - Фото: РТРС
Перо ЗубацФото: РТРС

Несвакидашњи спој двојице пјесника, оца и сина, конципиран је кроз говорну поезију, анегдоте и пјесме изведене уз гитару.

У њима се као јунаци помињу велике стваралаче личности, а међу њима су узори и блиски пријатељи Перa Зупца: Десанка Максимовић, Стеван Раичковић, Душко Трифуновић, Мирослав Антић.

Долазак у Требиње пробудио је посебне емоције.

- Имам тумачење да нико не живи у свом завичају, него завичај постоји само кад одеш. Можеш да живиш само у родном крају. Ето, ја долазим у Требиње послије педест година - рекао је Зубац.

Млађи Зубац, Милош, такође је књижевик, али и кореограф и сценски приповједач.

Заједно са бендом, уз гитару, изводио је своје стихове, лирику свога оца али и поезију омиљених пјесника.

- Ми се још боље упознајемо сада, мој отац и ја и то је дивно. Проводимо вријеме, које можда нисмо провели када сам био дјечак, а он је пуно радио. Доста тога могу да чујем што нисам чуо раније на заједничким путовањима, а може и он да чује нешто од мене који сам порастао у човјека - истакао је син Пере Зупца, Милош.

Организатор пјесничке вечери за памћење била је Народна библиотека Требиње.

- Ово је вече са посебном емоцијом, јер је са нама бард савремене српске књижевности, рођени Невесињац, наш Херцеговац. И било гдје да се појави, у било којој држави, сви желе да је њихов, али он је наш - казала је Мирослава Супић Вуковић, директорка Народне библиотеке Требиње.

Књижевну славу Перо Зубац је стекао као двадесетогодишњак објављивањем поеме "Мостарске кише".

Преведена је на осамнаест свјетских језика и постала је чувено и обавезно штиво тадашње југословенске младости.

Објавио је 50 књига поезије и 20 књига пјесама за дјецу.