latinica  ћирилица
09/07/2024 |  17:48 ⇒ 20:07 | Аутор: СРНА

Бећковић: Кочићев народ је непобједив, а он један од "најживљих" српских писаца

Пјесник Матија Бећковић, коме је Удружење књижевника Републике Српске додијелило "Кочићеву награду" за 2024. годину изјавио је за Срну да Кочићево питање: "Идеш ли роде?" и данас одјекује по свим и испод свих српских планина, те оцијенио да слободарски дух Кочићевог народа ништа не може да уништи.
Матија Бећковић - Фото: СРНА
Матија БећковићФото: СРНА

Он је нагласио да је, када је први пут прије више деценија стајао испред Кочићевог споменика у Бањалуци на коме су уклесане његове ријечи: "Ко искрено и страсно љуби истину, слободу и отаџбину, слободан је и неустрашив као Бог, а презрен и гладан као пас", видио да је тај народ непобједив.

- Кочић није само један од највећих српских писаца него је и наш савременик и један од најживљих које имамо - сматра Бећковић.

Он истиче да се, нажалост, још чују "јауци са Змијања", али и док је год Бранка Ћопића, Ђуре Дамјановића, док је Рајка Нога, Моме Капора биће и Кочићевих синова.

Бећковић каже да је увјерен да и данас на простору Крајине и Републике Српске расте неки нови Кочић јер слободарски дух тог народа живи.

Бећковић је навео да су га из Удружења књижевника Републике Српске обавијестили да ће му награда бити уручена у посљедњој недјељи августа, када се традиционално у Бањалуци и на Кочићевом Змијању одржава културна манифестација посвећена књижевнику Петру Кочићу - Кочићев збор.

Удружење књижевника Републике Српске саопштило је данас да је "Кочићеву награду" за 2024. годину добио пјесник Матија Бећковић.