latinica  ћирилица
09/07/2024 |  18:46 ⇒ 20:09 | Аутор: РТРС

Почела обнова парохијског дома у Стоцу (ВИДЕО)

Српска заједница у Стоцу је малобројна и углавном је ријеч о старијем становиштву. Од некадашњих 1.500 Срба, сада их у овом херцеговачком граду живи свега неколико десетина. Зато су посебно значајни сви кораци ка повратку и обнови, па и вијест да је почела обнова парохијског дома.
Столац - парохијски дом - Фото: РТРС
Столац - парохијски домФото: РТРС

На стрмој падини изнад Брегаве смјештен је православни храм Светог вазнесења Господњег. И ова црква током рата била је потпуно девастирана, а многе старе иконе и вриједности су неповратно изгубљене. Храм је постепено обнављан и поново окупља вјерни народ Стоца и околине. Међутим, парохијски дом одавно је у рушевинама. Скромни покушај обнове непосредно након рата, није дао трајније резултате.

- Дуго је то било у рушевинама, али сада радимо на обнови - каже столачки парох Дејан Грчић.

Обнова парохијског дома почела је захваљујући средствима Епархије захумско-херцеговачке и помоћи федералног Министарства за избјеглице и расељена лица. Старији мјештани посебно радосни због обнове парохијског дома.

- Наравно да ми је драго да се овдје ради, да се обнавља порушено, да се живот враћа - прича мјештанин Јевто Јевтић.

Након обнове главне зграде парохијског дома, у плану је да се обнови и кућа у којој је живио отац Симеон, некадашњи столачки парох, поп Слобо, како су га сви звали, много поштован и уважаван од свих Сточана без разлике које вјере да су били. Србе у Стоцу није тешко пребројати на прсте, али и данас држе до својих светиња.

- Снага није у броју, него у Господу. Бог нађе начина да се обнови и куће и народ - поручује Грчић.

Сви који вриједно раде на овом послу надају се помоћи и подршци и других донатора, Срба, Сточана, Херцеговаца расељених широм сијета, да би стари парохијски дом засијао новим сјајем и тако вратио дуг и оцу Симеону и свима другима који су кроз вијекове, несебично се дајући, остављали траг живота и постојања православне заједнице у граду на Брегави.