latinica  ћирилица
09/07/2024 |  18:53 | Аутор: СРНА

Семберија: Род и квалитет пшенице бољи него лани, цијена незнатно већа

У Семберији је под пшеницом, као најраспрострањенијом стрном житарицом, било засијано око 15.000 хектара и жетва је углавном завршена, рекао је Срни начелник градског Одјељења за пољопривреду Сретен Вучковић.
Пшеница - Фото: РТРС
ПшеницаФото: РТРС

Он је навео да је, осим солидног овогодишњег приноса у Семберији, добар и квалитет пшенице.

Према његовим ријечима, просјек рода у Семберији ове године биће око пет-пет и по тона по хектару, не већи, што ће моћи да буде потврђено за неколико дана.

- За разлику од прошле године квалитет је знатно бољи, а цијена тек незнатно већа - рекао је Вучковић.

Он је додао да је, према подацима Одјељења, пшеница углавном продавана откупљивачима, организаторима откупа, а мање прерађивачима.

- Нормално је да је један број произвођача, који има складишне капацитете, ускладиштио свој род чекајући бољу цијену откупа, а сигурно је и то да пољопривредни произвођачи не могу бити задовољни цијеном са којом је изашао `Житопромет` од 35 фенинга по килограму - рекао је Вучковић.

Он је појаснио да, ако се уради калкулација производње пшенице, сигурно да је за један хектар, рачунајући од сјетве па до жетве, произвођач уложио око 2.000 КМ по хектару.

Вучковић сматра да би сви у разговорима о цијени овог стрног жита требали да узму активнију улого, с обзиром на то да је на берзама она већа од тренутно понуђене у Семберији за откуп.

- Сви у ланцу производње продаје морају бити задовољни - пољопривредни произвођачи, и млино-прерађивачи и организатори откупа, али се то из године у годину не догађа, па ево и ове године када имамо завршену жетву, а немамо још цијену откупа пшенице - рекао је Вучковић и додао да је проблем што сви организатори откупа-млинопрерађивачи у цијену већ укалкулишу подстицај, те се цијена за пољопривредника додатно снизи.