latinica  ћирилица
09/07/2024 |  19:21 ⇒ 10/07/2024 | 07:10 | Аутор: РТРС

Долазак кадета у складу са законом - хоће ли се бошњачки политичари извинити Србији? (ВИДЕО)

Упркос потврди МИП-а БиХ и министра спољних послова Елмедина Конаковића да су кадети Војне академије Србије у боравили у Републици Српској у складу са законом, не престају напади из Сарајева. Предсједник Републике Српске Милорад Додик пита да ли ће се неко од бошњачких политичара извинити Србији и њеном руководству.
Приједор - Фото: РТРС
ПриједорФото: РТРС

Додик пита и бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећирoвић има ли бар мало људске пристојности, кад већ нема политичке, и с ким мисли живјети у БиХ - са Србима и Хрватима или са Кристијаном Шмитом и недобронамјерним странцима?

Предсједник Српске каже да политичко и медијско лудило које је захватило политичко Сарајево постаје неподношљиво. Хистерија која се ствара против свега што има везе са српским народом, Србијом и Српском одавно је прешла границе нормалног, истиче Додик.

- Поштује ли неко Устав и законе ове склепане БиХ и смије ли можда бар понеки појединац од бошњачких политичара послати поруку, извињење Србији за ову незапамћену срамоту коју су приредили земљи у коју се заклињу? - пита Додик.

За српског члана Предсједништва БиХ Жељку Цвијановић сарајевски политичари својом хистеричном реакцијом јасно су показали да им смета све што је српско, па макар то били студенти или кадети.

- Они су главни кривци за константну политичку кризу и за све неуспјехе БиХ. Поједини странци који вјерно прате њихову хистерију и мржњу су допринијели овом неиздрживом стању и све су довели до потпуног бесмисла - нагласила је Цвијановићева.

Зна то и предсједник Србије Александар Вучић који каже да је битно само водити кампању против Срба, иако нико није урадио ништа мимо протокола и закон, па тако и кадети Војне академије. Подсјећа на министра одбране БиХ Зукана Хелеза који позива на рушење Дејтона за које колективни Запад константно оптужује Србе, а остају нијеми када то уради неко од бошњачко-сарајевских политичара.

- Много, много, много је опасна ова изјава, само да видим хоће ли реаговати Американци на њу, хоће ли /амерички амбасадор у БиХ Мајкл/ Марфи сад да се огласи,који дневно напише 500 трактата о Милораду Додику, али зато на овакво нешто неће да реагује - каже Вучић.

Не реагује нико ни на Хелезове изјаве у којима прозива предсједника Србије за наводно учешће у нападима на Сарајево деведесетих година. Али зато одговорио му је Вучић.

- Зукану Хелезу, ако му је тако име, а јесте, дакле ако сам ја користио снајпер и пуцао по Сарајеву на начин на који он каже. Само један малени доказ нека покаже, ја истог дана нисам предсједник Републике. А ја позивам тебе лажове један, да поднесеш оставку само на своју много нижу функцију, ако то не докажеш - рекао је Вучић.

Да ли ће након свих ових изјава сарајевских политичара, али и појединих медија напокон реаговати надлежне институције и стране амбасаде? Ако сада напокон није вријеме, када ли је?