latinica  ћирилица
10/07/2024 |  07:34 ⇒ 11:15 | Аутор: СРНА

Бањалучка Привредна комора окупља институције и струку: Како одговорити на санкције?

Санкције америчке адмнинистрације уведене појединим компанијама у Републици Српској не погађају само њих и њихове запослене, већ у проблем уводе и читаву економију, укључујући и банкарски сектор, рекао је предсједник Подручне привредне коморе Бањалука Горан Рачић.
Горан Рачић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Горан РачићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Рачић је истакао да је један од одговора који ће понудити и сутрашњи заједнички састанак представника институција, привреде, правосуђа, банака како би дошли до заједничких закључака и ставова са којима би се могло ићи и пред Канцеларију за контролу имовине странаца Министарства финансија САД.

- Било би добро обратити се и самом ОФАЦ-у и објаснити шта овакве мјере имплицирају за нашу економију и видјети постоји ли могућност да се још једном преиспита статус таквих одлука, јер овакво стање читаву привреду ставља у сложену ситуацију. Дакле, свима је јасно да је, прије свега, радницима у компанијама које су погођене санкцијама угрожен егзистенцијални статус, нарочито имајући у виду да је ту много младих људи који су подигли стамбене кредите - нагласио је Рачић.

Он је појаснио да то даље имплицира и проблем самих банака које могу доћи у ситуацију да сва та потраживања не могу наплатити, указавши да је ту много спојених посуда и проблема који се могу мултипликовати.

Рачић је навео да ће сутра на округлом столу у бањалучкој Привредној комори тражити одговори на сва та питања.

Такође, подсјетио је он, компаније које су се нашле на удару санкција носиоци су великих и веома важних пројеката у области дигитализације, а за већину тих послова требало је обезбиједити банкарске гаранције.

- Најприје треба да видимо како ће банке реаговати, али и да саслушамо представнике ових компанија, привреде, правосуђа, како бисмо на најбољи и свеобухватан начин изанализирали ситуацију и дошли до закључака. Очекујем да ће нам сутрашње окупљање у томе помоћи - рекао је Рачић за Срну.

Према његовим ријечима, кажњавање домаћих компанија одлуком друге земље, а које запошљавају на стотине радника и уредно измирују обавезе према држави, отвара и питање правне и сваке друге сигурности и за остале привреднике, а прије свега раднике и стручњаке у Републици Српској.