latinica  ћирилица
10/07/2024 |  08:51 ⇒ 11:05 | Аутор: РТРС

Зечевић: Преокрет у првом и другом кругу избора у Француској за све посматраче изненађујући (ВИДЕО)

Други круг парламентарних избора у Француској, донио је за многе неочекиван и изненађујући преокрет. Љевичарски Нови народни фронт освојио је прво мјесто, коалиција око Емануела Макрона је друга, док је десничарско Национално окупљање тек на трећем мјесту.
Француска избори (Фото: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER, илустрација) -
Француска избори (Фото: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER, илустрација)

Изненађујући је заправо био овакав резултат другог круга гласања, јер су након првог круга десничари Ле Пен били најбоље пласирани. Француски премијер Габријел Атал одмах је рекао да ће понудити оставку предсједнику Емануелу Макрону, након што је њихова центристичка коалиција "Заједно" заузела друго мјесто, а лидер љевичарске коалиције Нови народни фронт Жан Лук Меланшон изјавио је да француски предсједник Емануел Макрон мора да призна пораз.

- Преокрет између првог и другог круга избора је за све посматраче Француске политике било велико изненађење, тај лијеви Народни фронт има тренутно највише посланика, то је посљедица изборног система - рекао је за наш Јутарњи програм др Слободан Зечевић, са Института за европске студије у Београду.

Он је додао да Макронова коалиција заједно није добила много гласова, те да он данас има мање посланика, него у претходном сазиву.

Што се тиче љевичара, Зечевић наводи да је то коалиција, од три, четири странке, међу којима је најјача Меланшонова.

- Он је говорио да би волио да Француска буде држава различитих људи, говорио је да сви мигранти треба да добију папире. Што се тиче других партија, Социјалистичка партија, она је умјерена, иде од социјализма до демократије. Трећа компонента је еколошка странка, зелена, која се бави екологијом. Четврта посљедња, су француски комунисти којих сада има реалтивно мало. Један велики тектонски поремећај, ако видите да је послије Другог свјетског рата, Комунистичка партија била најјача у Француској - додаје Зечевић.

Зечевић наводи да самим тим што се још увијек не зна ко ће формирати Владу Француске, не може се рећи каква политика ће бити према Србима.

- Ако то остане Макрон, неће бити драстичних промјена у односу на сада - додаје Зечевић.