latinica  ћирилица
10/07/2024 |  10:22 ⇒ 10:23 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Вехабије највеће пријетње за муслимане, заједно да се боримо против екстремизма

Министар унутрашњих послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је након терористичког напада када је вехабија самостријелом повриједио жандарма испред израелске Амбасаде у Београду, разговарао са Бошњацима и да очекује да са Исламском заједницом сарађује по питању борбе против екстремизма.
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Ивица Дачић (Фото: TANJUG/VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Дачић је за ТВ Пинк рекао да су вехабије највеће пријетње управо за муслимане односно Бошњаке.

- Ја сам недавно разговарао и са многим Бошњацима, муслиманима, мислим да Исламска заједница исто сноси велику одговорност. Ми треба заједно да радимо на овоме, овде је реч о очувању мира, о борби за мир и борби против екстремизма, да се не десе поновно неке терористичке акције - рекао је Дачић.

Он је додао да се ноћас догодио инцидент код Новог Пазара, када је један вехабија претукао муслимана, односно Бошњака.

Министар је навео да се инцидент, који се крајем јуна догодио испред Амбасаде Израела, игром случаја догодио испред те амбасаде, јер је вехабија прво кренуо у синагогу.

- И желим да вам кажем да до данас се нико није јавио са жељом да га сахрани - рекао је Дачић.

Он је објаснио да постоји четири нивоа пријетњи од тероризма, први и најблажи је зелени, затим су жути, па наранџасти који ступа на снагу када постоји реална опасност од терористичког акта или када се дешава негдје у окружењу, и на крају је црвени који се ставља на снагу када се деси терористички акт.

- Кад је ријеч о овом жутом, то је иначе ниво који је био и пре овога, он је релативно готово увек на снази код нас. А ово значи појачану будност на неким важним мјестима као што је државна инфраструктура - значи зграде које представљају државне институције, дипломатско-конзуларна представништва - навео је Дачић.