latinica  ћирилица
10/07/2024 |  10:31 ⇒ 11:21 | Аутор: СРНА

Ђурић-Сијарто: Очување мира и стабилности неопходни за развој региона

Министар спољних послова Србије Марко Ђурић изјавио је на састанку са министром спољних послова Мађарске Петером Сијартом у Вашингтону да је очување мира и стабилности региона неопходан предуслов за његов даљи политички, економски и сваки други развој, а да ће Србија, као и до сада, бити конструктиван партнер који подстиче и доприноси остварењу тог заједничког циља.
Сијарто и Ђурић (Фото: Министарство спољних послова Србије) -
Сијарто и Ђурић (Фото: Министарство спољних послова Србије)

Ђурић је честитао Сијарту за преузимање предсједавања Савјетом ЕУ, те изразио очекивање да ће проширење европске породице на западни Балкан поново бити у фокусу релевантних политичких структура на старом континенту.

Када је ријеч о актуелној геополитичкој ситуацији, Ђурић и Сијарто, који су се састали на маргинама НАТО самита у Вашингтону, указали су на то да ће двије земље наставити да дјелују у оквиру међународне заједнице, дајући допринос снижавању тензија у свијету и успостављању глобалног мира и сигурности, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Ђурић је имао и низ састанака са представницима земаља чланица и земаља партнера НАТО-а којим је пренио да је Србија као кредибилан међународни чинилац, спремна да са спољним партнерима сарађује на очувању безбједности и стабилности на западном Балкану, што се може видјети и на примјеру добре сарадње Војске Србије и мисије КФОР-а на Косову и Метохији.

Он је саговорницима пренио опредјељеност Србије ка политици војне неутралности, као и отвореност за даље унапријеђење сарадње у оквиру расположивих механизама тог програма.