latinica  ћирилица
10/07/2024 |  11:14 ⇒ 13:09 | Аутор: РТРС

Кошарац: Недовољан ангажман Министарства иностраних послова (ВИДЕО)

Ангажман Министарства иностраних послова у Савјету министара у вези са проблемом изградње одлагалишта радиоактивног отпада на Трговској гори је недовољан и неадекватан, рекао је замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.
Сташа Кошарац - Фото: Уступљена фотографија
Сташа КошарацФото: Уступљена фотографија

Кошарац је навео да приоритет свих институција мора бити заштита права на живот и здравље 250.000 грађана који живе у подручју слива Уне, те додао да одлагалиште радиоактивног отпада на Трговској гори није проблем само Новог Града, него и других општина и свих институција, наводећи да су једнако угрожени и грађани Републике Српске и Федерације БиХ.

- Неадекватно поступање Министарства иностраних послова и дипломатско-конзуларне мреже представља неодговоран приступ према питању опстанка живота и здравља становништва угроженог подручја. Шта о тако пасивном дјеловању мисле, рецимо, грађани Бихаћа или неке друге општине у ФБиХ - упитао је Кошарац.

Подсјетио је да је Координационо тијело за Трговску гору проширено и чланом из Министарства иностраних послова, како би се убрзале процедуре и активности.

- Нисмо задовољни ангажманом Министарства иностраних послова, министра Елмедина Конаковића и дипломатско-конзуларне мреже, од којих очекујемо много агилнији приступ и допринос како би се трајно спријечила изградња спорног одлагалишта - написао је Кошарац на Инстаграму.

      View this post on Instagram

A post shared by Staša Košarac (@stasa.kosarac)

Према његовим ријечима, институције Републике Српске су у континуитету посвећене рјешавању проблематике изградње спорног одлагалишта на Трговској гори, о чему свједочи и јучерашња расправа у Народној скупштини Републике Српске, гдје је усвојена Информација о активностима институција Српске и њених представника у заједничким институцијама у вези са намјерама Хрватске да изгради одлагалиште на Трговској гори.

Кошарац је нагласио и да Хрватска одбија да сарађује и доставља информације о активностима које спроводи на својој територији у вези изградње овог одлагалишта, наглашавајући да наводи премијера Хрватске Андреја Пленковића да ће се активности обуставити до 2028. године нису тачни.

- То умногоме усложњава и нарушава билатералне односе БиХ и Хрватске, на шта у континуитету упозоравамо. Свјесни смо намјера Хрватске, али нећемо одустати - поручио је Кошарац.

Кошарац је навео да је важно и што је постигнут договор о ангажовању међународне адвокатске канцеларије, која ће пружити услуге правног савјетовања и допринијети правној борби против одлагања радиоактивног и нуклеарног отпада на Трговској гори.