latinica  ћирилица
10/07/2024 |  12:39 ⇒ 12:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Ле Пен: Француска у ћорсокаку, нико не зна одакле ће доћи премијер

Данас смо се нашли у ћорсокаку јер нико не може да зна одакле ће доћи премијер, нити какву ће политику водити земља, изјавила је данас лидерка крајње деснице Марин ле Пен новинарима по доласку у парламент.
Марин Ле Пен (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON, илустрација) -
Марин Ле Пен (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON, илустрација)

Ле Пенова је осудила предизборне договоре за које је рекла да су њену странку Национално окупљање спријечили да дође на власт, пренио је БФМ ТВ.

То је само одлагање - изјавила је она испред Народне скупштине у коју су се враћали посланици РН и истакла да Народна скупштина мора да одражава заступљеност свих Француза.

Предсједник Француке Емануел Макрон, чији мандат истиче 2027. године, сазвао је парламентарне изборе након што је његову странку поразила крајња десница на изборима за ЕУ ​​прошлог мјесеца и рекао је да ће то разјаснити ситуацију, што се није догодило, пренио је Ројтерс.

- У најмању руку, ово није велики успјех за Емануела Макрона - нашалила се Ле Пен.

Неочекивани исход ванредних избора у недјељу, на којима је љевичарски Нови народни фронт добио највише гласова, али ниједна група није освојила апсолутну већину, гурнуо је Француску у неизвјесност, без очигледног пута ка стабилној влади, навела је агенција.