latinica  ћирилица
10/07/2024 |  13:12 ⇒ 13:27 | Аутор: СРНА

Јујић: Измјенама направити квалитетнији Закон о комуналној полицији

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Сенка Јујић изјавила је данас да се измјенама Закона о комуналној полицији жели направити бољи и квалитетнији закон који ће олакшати посао комуналним полицајцима.
Сенка Јујић - Фото: СРНА
Сенка ЈујићФото: СРНА

Након што је у Козарској Дубици присуствовала другом састанку мултисекторске радне групе за израду Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о комуналној полицији, Јујићева је рекла да је урађена ревизија учинка комуналне полиције и утврђено да не треба доносити нови закон већ уредити постојећи.

- Измјене треба извршити у смислу броја комуналних полицајаца и у дијелу казнених одредби, јер се жели направити бољи и квалитетнији закон који ће у свакодневном раду комуналној полицији олакшати посао - изјавила је Јујићева.

Јујићева је додала да се неће повећавати овлаштења комуналне полиције, али ће послије усвајања измјена и допуна у четвртом кварталу Министарство организовати обуке за све комуналне полицајце.

Она је подсјетила да је Закон о комуналној полицији донесен 2013. године и да је у примјени већ 11 година, те да је ово је прва његова измјена и допуна.

Начелник Комуналне полиције града Зворник Горан Писић рекао је да у инспекцијским и комуналним пословима ради 25 година и да је на основу радног искусва позван да буде члан радне групе за израду Нацрта закона.

- Учешће нас са терена је веома битно јер ми реално знамо шта су проблеми, шта је сукоб надлежности са колегама из других инспекција и та питања треба да промијенимо да би што лакше радили на терену - појаснио је Писић.

Алма Кобашиља, аналитичар политика у оквиру МЕГ пројека УНДП-а, рекла је да је да се у оквиру тог пројекта пружа подршка за 30 јединица локалне самоуправе у БиХ, а да у поступку израде Нацрта закона о измјенама и допунама закона о комуналној полицији обезбјеђују техничку и стручну подршку.

Радну групу чини 16 чланова, међу којима су представници министарстава, републичке управе за инспекцијске послове и представници јединица локалне самоуправе, односно комунални полицијаци.