latinica  ћирилица
10/07/2024 |  13:42 | Аутор: РТРС

Прошле године у Српској живјело 1.114.819 становника

У Републици Српској је прошле године, како се процјењује, живјело 1.114.819 становника, од чега 548.577 мушког и 566.242 женског становништа, саопштио је Републички завод за статистику поводом Свјетског дана становништва, 11. јула.
Републички завод за статистику - Фото: РТРС
Републички завод за статистикуФото: РТРС

Према демографским показатељима, живорођених је у 2023. години било 9.309, и то 4.849 мушке и 4.460 женске дјеце.

Умрло је укупно 13.508 људи, 6.978 мушкараца и 6.530 жена.

Просјечна старост становништва је 43,9 године, код мушкараца је то 42,3 године, а код жена 45,4 године.

У саопштењу се наводи да је очекивано трајање живота 78,9 година, и то мушкарци 76 година, а жене 81,7 година.

Из Републичког завода за статистику истичу да су демографски подаци и анализе изузетно важни за постизање одрживог развоја, у свјетлу пуног обухвата становништва и његових карактеристика, неопходних за циљеве наведене у Агенди 2030.

У години у којој свјетска популација броји више од осам милијарди становника, фокус Свјетског дана становништва је "рачунање свих за одрживи развој".

Тема Свјетског дана становништва у овој години "Не изостављајте никога, рачунајте свакога" усмјерава пажњу на кључни, инклузивни и темељни процес прикупљања података.

Ова тема осигурава да су сви обухваћени и заступљени у статистичким подацима – без обзира на географско поријекло, националност, пребивалиште или социоекономски статус.

Статистички подаци су од суштинске важности за развој, процјену и планирање свих политика, неопходних за унапређење свих сегмената друштва.

Потреба за висококвалитетним, правовременим, поузданим и релевантним демографским подацима, добила је на значају усвајањем Агенде за одрживи развој 2030, у којој су питања везана за становништво основа многих циљева и задатака.

Административни подаци и званичне евиденције кључни су извор података за статистику природног и механичког кретања становништва.

Без обзира на начин прикупљања података, структурно разврставање података је од суштинског значаја, како би се ефикасно одговорило на циљеве наведене у Агенди 2030.

Републички завод за статистику, методолошки усклађене и прикупљене демографске податке, разврстава према полу, старости, пребивалишту и другим карактеристикама, а који су у примарном фокусу интересовања институција, научне заједнице и осталих корисника.

Републички завод за статистику напомиње да је Свјетски дан становништва установљен 11. јула 1989. године од Управног савјета Развојног програма УН, а први пут се о успостављању Свјетског дана становништва разматрало 1987. године када је свјетска популација прешла пет милијарди.