latinica  ћирилица
10/07/2024 |  15:05 | Аутор: СРНА

Није прихватљив захтјев Клуба Бошњака о именовању Драгане Чавке

Вијеће Уставног суда Републике Српске за заштиту виталног интереса утврдило је да није прихватљив захтјев Клуба делегата бошњачког народа у Вијећу народа Српске за утврђивање повреде виталног националног интереса у одлуци о именовању Драгане Чавке за члана Управног одбора Радио-телевизије Републике Српске /РТРС/.
Уставни суд Републике Српске - Фото: СРНА
Уставни суд Републике СрпскеФото: СРНА

Како је појашњено, наводи из образложења не могу се довести у везу са виталним националним интересима који су дефинисани Уставом Републике Српске.

Вијеће је истакло да се из навода образложења захтјева не уочава у чему се састоји повреда виталног националног интереса бошњачког народа да буде адекватно заступљен у законодавним, извршним и правосудним органима власти, с обзиром на чињеницу да се оспореном одлуком врши избор члана Управног одбора РТРС-а, који има статус јавног предузећа, саопштено је из Уставног суда.

Вијеће је расправљало о прихватљивости захтјева, то јесте да ли постоје процесноправни услови за мериторно одлучивање о томе да ли је оспораваним актом Народне скупштине дошло до повреде виталног националног интереса конститутивног бошњачког народа.

Подносилац је у захтјеву истакао да је одлуком, којом је Драгана Чавка изабрана за члана Управног одбора РТРС-а, повријеђен витални национални интерес бошњачког народа јер постоји основана сумња да је ријеч о манипулацији приликом њеног изјашњавања о националној припадности.

Клуб бошњачког народа сматра да Уставом гарантована заштита права конститутивних народа да буду адекватно заступљени у законодавним, извршним и правосудним органима власти, не подразумијева само бројчану заступљеност у институцијама власти, већ и адекватну заступљеност.

То јесте да носиоци власти могу бити припадници одређеног конститутивног народа ако су ту припадност стекли рођењем или се дужи низ година изјашњавају као Бошњаци, а не како одређена професија или функција то захтијева.

Одлуку о избору члана Управног одбора РТРС-а изгласала је 28. маја Народна скупштина Републике Српске.

Вијеће народа Републике Српске 20. јуна није постигло сагласност о вету Бошњака на именовање Чавке, сагласност није постигла ни 2. јула Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске за усаглашавање закона, прописа и аката, због чега је ово питање разматрао Уставни суд Републике Српске.