latinica  ћирилица
10/07/2024 |  15:40 | Аутор: СРНА

Вучевић: Резолуција о Сребреници додатно нарушава односе унутар БиХ

Премијер Србије Милош Вучевић истакао је у разговору са новим сталним координатором УН у Србији Матилдом Мордт да недавно усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН никако не доприноси стабилности у региону, већ, напротив, додатно нарушава односе унутар БиХ.
Милош Вучевић (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr) -
Милош Вучевић (фото: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ nr)

Вучевић је саговорницу упознао и о тешком положају српског народа на Косову и Метохији, као и свакодневном терору режима премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија којем су изложени, саопштено је из Владе Србије.

На састанку у Београду било је ријечи о даљој сарадњи са овом организацијом у области националног стратешког оквира циљева одрживог развоја.

Вучевић је истакао да су дјелокруг рада и ангажовање Канцеларије УН у Београду и сарадња са институцијама веома важни за Србију у подршци смањењу сиромаштва, очувању животне средине, подизању економије и јачању институција.

Он је навео да је приоритет Владе Србије стварање бољег пословног окружења и привлачење великих инвестиција, од којих би велике бенефите имао и домаћи приватни сектор, мала и средња предузећа.

Вучевић је указао да су индустрија и пољопривреда најважније привредне гране за очување одрживог привредног раста, као и област туризма која посљедњих година биљежи значајан привредни раст.

Матилда Мордт је истакла да УН имају важну улогу у рјешавању питања климатских промјена и честитала Влади Србије на изузетном ангажовању јачања институционалних капацитета за бављење питањем климатских промјена.

Она је додала да подршка приватним компанијама у областима зелених иновација и ИТ технологија представља велики потенцијал за економију, те да очекује наставак сарадње у свим важним областима.

На састанку је било ријечи о самиту УН, који ће бити одржан у септембру, на којем ће бити потписан документ о заједничкој агенди УН и испуњењу "Агенде 2030" са њених 17 циљева одрживог развоја.