latinica  ћирилица
10/07/2024 |  16:26 ⇒ 19:40 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Свесрпски сабор и одлучност Србије и Српске да штите своја права изазвао лавину србофобије (ВИДЕО)

Очигледно да они који су окрварили руке о Србе, нејач, који су бомбардовали Србију и српску дјецу, и даље сматрају да нису довољно наштетили Србији и спрском народу, рекао је Радован Ковачевић, делегат у Клубу Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, коментаришући изјаву пензионисаног америчког генерала Веслија Кларка да предсједник Србије Александар Вучић жели да заузме барем сјеверни дио Косова и да разбије БиХ.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- И данас излазе са најстрашнијим фабриковањима, лажима и пропагандом која би опет за циљ требало да има неке нове интервенције против Србије, Републике Српске и српског народа у цјелини. Пријатељи /премијера привремених приштинских институција/ Аљбина Куртија, /министра одбране у Савјету министара/ Зукана Хелеза и /бошњачког члана Предсједништва БиХ/ Дениса Бећировића су они од којих увијек знамо шта можемо да очекујемо, а то је све најгоре за Србе и српски народ - нагласио је Ковачевић.

Према његовим ријечима, Србија и Република Српска се труде да воде максимално одговорну политику, политику мира просперитета и развоја, али то не значи да ће било ко пристати на то да се разбијају Србија и Српска.

- На то не треба нико да рачуна и то треба свима да буде јасно. Не знам какве су то небулозе да Србија хоће четири општине са сјевера Косова. То значи да се Србија одриче свих осталих општина на Косову и Метохији. Зато подсјећамо Кларка, Куртија и све остале да су Косово и Метохија састави дио Србије, барем тако стоји у Уједињеним нацијама - нагласио је Ковачевић.

Ковачевић истиче да је очигледно да је Свесрпски сабор и усвојена Декларација изазвала нову лавину антисрпске пропаганде и србофобију која буја у Сарајеву, Приштини и на многим другим адресама, а види се да има погодно тле и у Бриселу и у Вашингтону, међу одређеним плаћеницима и бившим представницима система.

- Ми у Декларацију позивамо на мир, на сарадњу, али нећемо дозволити да се крше права Срба ни на Косову и Метохији, Републици Српској, БиХ, или било гдје другдје гдје Срби живе. Ми не позивамо на кршење Дејтонског мировног споразума, напротив. Већ на поштовање Дејтона и поштовање права српског народа која су гарантована тим споразумом, али поштовања права и хрватског и бошњачког народа. И то је нешто што иде заједно. Ми не тражимо да се еуради било шта против Бошњака, Хрвата и ФБиХ, али тражимо да се поштују и права српског народа и Републике Српске - рекао је Ковачевић.

Ковачевић поручује да они који константно лажу, клевећу, измишљају, подмећу и подваљују како Срби раде на некој дестабилизацији, желе само то да изазову некакву нову политичку, а можда и војну интервенцију и против Србије, Српске и српског народа, али да то неће проћи.

- Србија и Српска позивају на поштовање свих међународних уговора и свих наших обавеза, али да се поштује онако како је то потписано, а то подразумјева да Република Српска има 49 одсто територије БиХ. То значи да су Српска и ФБиХ равноправни ентитети, то значи да је српски народ равноправан конститутиван народ са преостала два народа у БиХ. То значи да Српска има све надлежности које је одредио Дејтонски мировни споразум , када је рекао шта су надлежности и права БиХ, па их је набројао, и тичу се већином спољне политике БиХ, а онда у следећем члану Устава рекао да све оно што није изричито наведено као надлежност БиХ, јесте надлежност Републике Српске и ФБиХ - закључио је Ковачевић.