latinica  ћирилица
10/07/2024 |  16:50 ⇒ 22:12 | Аутор: РТРС

Вулин: Лицемјерно је позивати на помирење, а деценијама су кажњавани само Срби

Сенатор Републике Српске Александар Вулин поручио је високом представнику ЕУ Жозепу Борељу и европском комесару за проширење Оливеру Вархељију да или поштују све жртве или престану да се праве да поштују било чије.
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) -
Александар Вулин (Фото: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)

- Да су Борељ и Вархељи само једном рекли да је смрт 3.267 убијених Срба у Подрињу један од најмрачнијих тренутака у историји Европе, прећутао бих што Сребреницу зову геноцидом. Да су само једном дошли на братуначко гробље и загледали се у слике поклане српске дјеце, прећутао бих што сваке године број жртава у Сребреници расте, а што и многи живи обилазе своје гробове у Сребреници као да су тамо убијени и сахрањени - навео је Вулин у саопштењу.

Он је рекао и да би, да су Борељ и Вархељи само једном рекли да је командант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић злочинац, лично одговоран за десетине закланих српских цивила, а посебно за побијене Србе на Божић у селу Кравица, прећутао то што лицемјерно позивају на помирење, а потрошили су деценије на кажњавање само Срба.

Али, с обзиром на то да никада нису показали да су црне мараме мајки из Братунца вриједне саучешћа и поштовања бар колико и бијеле мараме мајки Сребренице, и никада нису спустили ни цвијет, ни сузу ни на један српски гроб, нити обишли иједно стратиште, Вулин је поручио Борељу и Вархељију да немају морално, а самим тим нити једно друго право да Србима замјерају било шта, нити да српски народ оцјењују или уче.

- Зато вам нећу прећутати ништа и никада вам нећу допустити да мислите да нема никога ко ће вас суочити са истином. Смјењујте, стављајте под санкције, али како уклоните једног који говори, на његово мјесто ће доћи други који ће бити гласнији и храбрији и борбенији. Или поштујте све жртве или престаните да се правите да поштујете било чије - поручио је Вулин, реагујући на заједничко саопштење Бореља и Вархељија да је "геноцид у Сребреници један од најмрачнијих тренутака у модерној европској историји".