latinica  ћирилица
Квадрат на знање
образовна емисија
Квадрат на знање
16:20
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД

О ЕМИСИЈИ
Квадрат на знање

      

     

    Емисија “Квадрат на знање”  “отвара” дванаесту сезону емитовања! Интересовања остају на већ деценијски провјереном “добром образовном путу”, што значи да су знање и образовање и све у вези са њима, смјернице које настављамо пратити! Екипа Редакције образовног програма припрема нове интересантне теме и тај ритам, као и у претходним, одржаваћемо и у новој сезони!

    Разноврсност тема које “покривају” цијелу Републику Српску, оно је по чему је емисија ова емисија постала препознатљива, па гледаоци опет могу очекивати да ћемо “завирити” у сваки дио Српске, а често и ван њених граница. Гледаоци нам у свакој сезони указују велику пажњу, а наше је да је и у овој новој, дванаестој, добрим причама оправдамо и укажемо на оно што нам је својеврсна “образовна мисија”!

    Емисија “Квадрат на знање”, као и у претходним сезонама, "отворена" је за приједлоге и сугестије гледалаца. Досадашња сарадња уродила је плодом, на обострано задовољство, па нека тако и остане!

    Аутор и уредник емисије је Валентина Леканић.

       Пратите нас и пишите нам!

kvadratnaznanje@rtrs.tv

http://www.rtrs.tv/program/emisija.php?id=244

Валентина Леканић члан је прве младе новинарске поставе Радио-телевизије Републике Српске, која је своје знање у овој професији почела стицати још на почетку рада ове медијске куће, 1992. године. По струци је професор српског језика и књижевности. Дуго година активно се бавила спортом, тачније кошарком. За три деценије телевизијског стажа била је члан готово свих редакција – културног програма, спортског, документарног, информативног, образовног. Аутор је бројних документарних емисија, и не само документарних, које су остале као битан запис, свједочење о времену и људима из времена кад су настајали. Била је дугогодишњи уредник "Српске данас" и цетралне информативне емисије "Дневник 2". Већ тринаесту годину је уредник Редакције образовног програма Телевизије Републике Српске.
valentina.lekanic@rtrs.tv

 

Редакција: Културни, образовни и религијски програм

Контакт:

16:20 | четвртак, 13. Јуни
ПРАВО, ПРОФЕСОРИ, ВРШЊАЧКО НАСИЉЕ, ТАЛЕНТИ
На такмичењу у симулацији кривичног поступка, које је недавно одржано у Бијељини, студенти Правног факултета Универзитета у Источном Сарајеву, у изузетно јакој конкуренцији, показали су сјајно знање и освојили прво мјесто.Специјално за „Квадрат на знање“, "симулирали" су побједничку симулацију кривичног поступка. Саговорник нам је и Војко Ливазовић, професор српског језика и књижевности у Средњој школи "Никола Тесла" у Теслићу, добитник Светосавске награде. Указујемо још једном на све учесталије случајеве вршњачког насиља и питамо како се са тим проблемом борити? Тим поводом, посјетили смо ОШ "Свети Сава" у Котор Варошу чији су ученици, са наставницом српског језика Велидом Поповић, припремили и одиграли представу "Драго, драго небо". Овај пројекат само је један у низу корака у реализацији Програма мјера за јачање безбједности у школама и спречавању вршњачког насиља. Наше „сликање приче“ кистом и бојама, наравно оне о талентованим младим умјетницима, настављамо у ОШ „Станко Ракита“ у бањалучком насељу Врбања. У школи знатно мањој, по броју ученика, од оних у градском центру, налазимо много раскошних талената, чија су права мала умјетничка дјела „прерасла“ узраст оних који су их стварали. Лектор тумачи још једну честу језичку недоумицу.