X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Квадрат на знање
образовна емисија
Квадрат на знање
12:30
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД

О ЕМИСИЈИ
Квадрат на знање

      

     Образовни серијал “Квадрат на знање” ускоро "отвара" осму сезону емитовања! У претходних седам, доказали смо да образовање има медијску “прођу”, пажљиво смо бирали теме и на конкретним примјерима показали да је знање наш највећи, мада често недовољно искоришћен ресурс.

    Како “каналисати” знање да буде функционално, како га поставити на мјесто које заслужује, како теорију поткријепити праксом, како задржати младе, нека су од питања на која смо одговоре тражили у претходних седам сезона, а исти процес наставићемо и у осмој! Унапријеђење образовног процеса, од основног до високог, млади таленти, наука, технологија, иноваторство и још много тога, теме су за које је резервисамо мјесто у нашим емисијама. Кад треба критиковати- критикујемо, кад треба хвалити – хвалимо! За обје опције има оправданих аргумената.

  И у осмој сезони, “Квадрат на знање” остаје "отворен" гледаоцима и то не само оним из тзв. образовног миљеа- да се јављају, предлажу, сугеришу... Досадашња сарадња уродила је плодом, на обострано задовољство, па нека тако и остане!

    Аутор и уредник емисије је Валентина Леканић.

       Пратите нас и пишите нам!

kvadratnaznanje@rtrs.tv

http://www.rtrs.tv/program/emisija.php?id=244

Валентина Леканић члан је прве младе новинарске поставе Радио-телевизије Републике Српске, која је своје знање у овој професији почела стицати још на почетку рада ове медијске куће, 1992. године. По струци је професор српског језика и књижевности. Дуго година активно се бавила спортом, тачније кошарком. За више од двије деценије телевизијског стажа била је члан готово свих редакција – културног програма, спортског, документарног и информативног. Аутор је бројних документарних емисија, и не само документарних. Била је дугогодишњи уредник "Српске данас" и цетралне информативне емисије "Дневник 2". Тренутно је уредница Редакције образовног програма Телевизије Републике Српске.
valentina.lekanic@rtrs.tv

 

Редакција: Културни, образовни и религијски програм

Контакт:

12:30 | четвртак, 23. Јануар
"РАТ" ЗА ОЧУВАЊЕ СТАРИХ КЊИГА
Занат књиговесца, стотинама година старо умијеће ручног везивања и коричења књига, један је од оних за који можемо рећи да буквално нестаје. А недовршеног посла је много- старе књиге, списи и други документи, велике историјске, културне и сваке друге вриједности, које би нужно требало сачувати, најчешће узалудно чекају у мраку и прашини, да буду обновљени и да послуже оном за шта су и писани, да свједоче о времену у којем су настали! У "рату" њиховог заборава и очувања, на линији одбране овог "другог", тренутно "стоји" једини књиговезац у БиХ, Миливоје Колар из Брчког! Након њега...Три тачке. Рестаурација, репарација, конзервација, само су неки од познатих поступака, којима књиговезац враћа књизи живот. Чика Коле, како Миливоја Колара зову, настоји да својим занатом сачува што више старих књига, а наша је жеља да причом о њему и његовом послу сачувамо његово умијеће!
17/06/2019 | 16:40
Посљедње издање “Квадрата на знање” у , шароликој, али више него успјешној , 7. сезони , резервисано је за сљедеће приче: