latinica  ћирилица
КОРИЈЕНИ | 26/05/2013 | 00:49

Јеврејски културни центар у Бањалуци -отварање у октобру-афирмација кутурног живота Јевреја у граду на Врбасу

''Преко новоизграђене синагоге и Јеврејског културног центра намјеравам оставити траг својој покојној мајци, која је спаљена у гасним коморама Аушвица. Она нема гроба и то ће бити успомена да је та жена постојала. Истовремено овим храмом желимо унаприједити и афирмисати вјерски и културни живот Јеврејске заједнице у Бањалуци'', каже Арие Ливне.

Арие Ливне''Јеврејски културни центар са синагогом у Бањалуци биће отворен почетком октобра ове године'', рекао је сенатор Републике Српске и савјетник предсједника Српске, Арие Ливне, у емисији  '' Коријени'' Радија Републике Српске. 

''Преко новоизграђене синагоге и Јеврејског културног центра намјеравам оставити траг својој покојној мајци, која је спаљена у гасним коморама Аушвица. Она нема гроба и то ће бити успомена да је та жена постојала. Храм ће носити њено име - Илона Вајс, рекао је Ливне.

''Ја сматрам да сам тиме испунио своју жељу и дужност према тој изванредној жени- мојој мајци'', казао је Арие Ливне.
''То је само један дио онога што желимо постићи изградњом Јеврејског културног центра. '', истиче Ливне.

''У Јеврејском културном центру налазиће се изложба о страдању Јевреја Бањалуке и Босанске Крајине, као и поставка о страдању Јевреја у Холокаусту. Овдје ће се одржавати разна предавања, обиљежавати јеврејски празници, а биће то мјесто окупљања бројних делегација и гостију који буду посјећивали Бањалуку'', каже Ливне.

Сматра да сви који су учествовали у припремама и изградњи дају велики допринос не само малобројној Јеврејској заједници у овом граду, већ и Бањалуци и цијелој Републици Српској . '' Та прелијепа зграда у центру Бањалуке биће средиште културног и вјерског живота не само јеврејског народа већ и уопште центар бројних културних и других збивања у Бањалуци и РС'', наводи Ливне.

''Значај изградње Јеврејског културног центра је у томе што желимо да укажемо да било каква варварства никада не могу довести до потпуног уништења једне нације, једног народа, једне вјере''.Он је увјерен да ће постојање Јеврејског културног центра унаприједити и афирмисати вјерски и културни живот Јеврејске заједнице у Бањалуци''

Свечана церемонија отварања Јеврејског културног центра у Бањалуци и РС, биће догађај од изузетног значаја и можда један од најзначајнијих у послијератном периоду постојања Српске, потврдио  је Арие Ливне.

''Велике заслуге за изградњу Јеврејског центра у Бањалуци  имају  предсједник Републике Српске, Милорад Додик, који је  у вријеме покретање иницијативе за изградњу Јеврејског центра био предсједник  Владе РС,  тадашњи градоначелник Бањалуке, Драгољуб Давидовић,  као и извођач  радова Љубо Ћубић. Ова изизетна тројица људи су дали велики допринос у изградњи  и ми ћемо њихова имена уписати у храму за будућа покољења, као људе који су помогли  изградњу јеврејског храма и  малој јеврејској заједници у Бањалуци  да  остане и очува спомен на своје претке'', нагласио је Арие Ливне. 

Свечаности  отварања  Јеврејског културног центра, најавио је  Ливне присуствоваће истакнуте личности из цијелог свијета, САД, и Европе, веома бројна и угледна делегација из Израела. Биће позвани и предсједници свих република бивше Југославије.
Вјерски обред приликом отварања Јеврејског културног центра обавиће главни рабин из Израела, а церемонији ће присуствовати и рабини из других земаља, из окружења и свијета, рекао је Ливне.

Арие Ливне, интервјуГоворећи  о добрим и пријатељским односима између Републике Српске и Израела, Арие Ливне је нагласио  да  они  из  године у годину постају  све  бољи и стабилнији. Резултат тога су и пројекти који се  спроводе у области привреде, образовања и у другим областима.''  Ова два  народа  имали су случну страдалничку судбину у Другом свјетском рату, што је један од разлога међусобног  разумијевања.  Потврда томе је и долазак четири  високе и угледне  делагације из Израела  12. маја на помен жртвама усташког геноцида у Доњој Градини, гдје су страдали Срби, Јевреји, Роми и антифашисти. Али ја када говорим о сличној судбини ових народа увијек размишљам и о будућим генерацијама  , који треба да се сјећају својих страдалих предака , али и да  раде  на изградњи  што боље и  срећније  будућности'', казао је Ливне.

Арие Ливне , шеф представништава Републике Српске у Израелу  рекао је да би  веома  волио да Република Српска има добре односе и са другим земљама као што има са Израелом.

Он је нагласио да је Бањалука  један од ријетких градова у Европи и шире гдје су  Јевреји , који долазе  у овај град  увијек  добродошли, гдје нема појаве антисемитизма.

''Ја  волим овај град, и учинићу све  да Бањалука  добије углед у свијету који заслужује'', поручио је Арие Ливне.