latinica  ћирилица
Коријени
емисија о националним мањинама
Коријени
10:05
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД
13.11.2021.
55:48
Коријени
30.10.2021.
54:09
Коријени
16.10.2021.
54:23
Коријени

О ЕМИСИЈИ
Коријени

КОРИЈЕНИ- емисија о националним мањима

Емисија о националним мањинама, ''Коријени'' , на Радију РС емитује се од 3. априла, 2006.године. До 31. децембра, 2010. године, емитована је сваке суботе од 09,05 до 10,00. Од почетка 2011. емисија Коријени емитује се у новом термину и то сваке друге суботе, од 10,05 .
Емисија обрађује и истражује све битне теме из живота националних мањина, од примјене Закона о заштити права припадника националних мањина, учешћа националних мањина у органима власти на локалном, ентитетском и државном нивоу, образовања, приступа медијима, до медијске промоције.
Уредница емисије, Радмила Карановић, позива у госте представнике националних мањина и надлежених институција, које се баве овом проблематиком, сучељава их, тражи одговоре на важна питања- право учешћа националних мањина на локалним изборима, заступљеност представника мањина у органима власти, ко су ти представници, разговара о томе шта они чине и колико могу да ураде када је ријеч о промоцији права мањина.
Емисија прати сва дешавања и догађаје које организују националне мањине, било да је ријеч о семинарима, или радионицама за националне мањине, али исто тако и бројне културне догађаје које организују удружења мањина, не само у Бањалуци, већ и у цијелој РС и БиХ, па и у земљама у окружењу( Србија, Хрватска, Македонија).
Емисија промовише националне мањине у друштву, представљањем њихових обичаја, културе, традиције и историје.
Једно вријеме су у емисији своју рубрику од 15 минута имали представници Украјинаца, који су је и припремали , а рубрика је емитована двојезично- на украјинском и српском језику.
Емисија се систематски бави и правима и положајем најугроженије националне мањине - Рома.
Значај ове емисије огледа се у томе што путем јавног сервиса промовише права, рад, културу, обичаје и традицију националних мањина.У оквиру емисије постојала је рубрика '' Романи џи'' или

 '' Ромска душа'' која је водила слушаоце у приче о историји, култури и традицији ромског народа. Једно вријеме '' Ромска душа'' је емитована као самостална дведестоминутна емисија, у којој су о култури, историји и значају очувања ромског језика говорили познати ромски експерти, историчари, књижевници, научници .
Емисија '' Коријени'' на јединствен начин промовише рад националних мањина, али исто тако, у одређеним случајевима, подстиче надлежне органе и институције да се више ангажују на рјешавању проблема мањина и да се боље упознају с њиховим радом.
Уредница Радмила Карановић учествовала је на бројним семинарима и радионицама у РС и БиХ као предавач о теми - Националне мањине .
За прилог '' Положај националних мањина у БиХ'' на Другом регионалном радио- фестивалу у Неуму, 2006. године, Радмила Карановић добила је трећу награду.
Емисија '' Коријени'', од новембра 2012. године биће постављена и на сајт Савеза националних мањина РС.

Контакт- korijeni@rtrs.tvРедакција сложених програма

 

БИОГРАФИЈА - Радмила Карановић

Рођена 3. фебруара, 1971. године, у Мркоњић Граду.  Завршила је Гимназију ( културолошко- преводилачки смјер) у Добоју. У Бањалуци је завршила Педагошку академију – Одсјек српски језик и књижевност.
На Независном универзитету Бањалука, Факултет за друштвене науке, Одсјек разредна настава, стекла је звање професора разредне наставе.
Новинарством се почела бивити у јулу, 1992. године, на самим почецима оснивања тадашње Српске Радио- телевизије, гдје је радила краће вријеме. Након тога, радила је у просвјети. У Мркоњић Граду једну школску годину радила је као професорка српског језика и књижевности. Тада је у Гимназији  покренула и рад драмске секције , која је касније прерасла у Градско позориште, које сада успјешно дјелује. У Мркоњић Граду радила је и на Шик- радију, одакле је извјештавала за Радио Слободна Европа и Глас Америке.
1999. године поново почиње радити као новинарка на Радио-телевизији Републике Српске. Три године била је водитељка емисија '' Бањалучка панорама'' и '' Јутарњи програм'', радила је и у редакцији Информативног програма Телевизије. 2002. године почиње да ради  на   Радију РС- РТРС,  као новинарка у Редакцији информативног програма.
2008. распоређена је на мјесто уреднице Редакције сложених програма( културно-образовног , научног , религијског ,  програма за националне мањине и документарног програма).

На Другом регионалном радио- фестивалу у Неуму, 2006. године, за радио- прилог ’’Положај националних мањина у БиХ’’ добила је трећу награду. 

Имала је прилику и част да у јулу, 2012.године, посјети Свету земљу. У Јерусалиму је, у организацији Меморијалног музеја жртава холокауста, Јад Вашем , Представништва РС у Израелу  и Министарства просвјете РС,  у Међународној  школи за проучавање холокауста    похађала   седмодневни  семинар о холокаусту на коме су први пут учествовали професори из РС. Била је једини новинар из РС, који је похађао и извјештавао са овог семинара из Јерусалима. 

 Ауторка је емисије која се бави православном тематиком ‘’ Искре православља’’  и уредница  емисије о националним мањинама '' Коријени''. Уређује и води и друге специјализоване емисије. Уредница је Редакције сложених програма Радија Републике Српске.


Контакт- radmila.karanovic@rtrs.tv

 

 

 

Редакција: Сложени програм

Контакт:

06/06/2016 | 13:50
Друштво српско- јеврејског пријатељства органозовало је у Јеврејском културном центру ''Арие Ливне'' у Бањој Луци, у четвртак, 2. јуна ове године свечану додјелу чланских карата члановима овог друштва. Свечаности су присуствовали предсједник Јеврејске општине Бањалука, и почасни члан Друштва српско- јеврејског пријатељства господин Арие Ливне, министар просвјете и културе у Влади Републике Српске, Дане Малешевић, предсједник Јеврејског културног центра у Бањој Луци, Ђорђе Микеш, чланови Управног одбора као и велики број чланова овог Друштва и гостију.
11/08/2015 | 17:27
'' Радимо на јачању веза са Босном и Херцеговином , као и са Републиком Српском. Имамо веома добре односе и сматрамо да постоји потенцијал за још садржајније односе у различитим секторима, у економском у области културе. Имамо заједничке интересе за јачање сарадње и у другим областима на обострану корист. Знање из обје земље може међусобно бити кориштено. Израел тражи мјеста у којима би улагао, а Босна и Херцеговина је земља која тражи инвеститоре. Има много основа за сарадњу. '' , рекла је између осталог у ексклузивном интервју за Радио Републике Српске, Галит Пелег, замјеник шефа Одјељења за Балкан Министарства иностраних послова државе Израел.
21/07/2015 | 15:37
Александар Николић је упознао присутне са пројектима преко-дринске сарадње, са нагласком на пољопривреду и инфраструктуру, као и заједнички темељ између Републике Српске, БиХ и Србије у сарадњи са Израелом у доменима духовности, те блиским интересима у областима културе и просвјете
11/09/2014 | 15:51
У Јерусалиму смо у јулу 2014. разговарали са израелским дипломатом Даном Орианом, директором Одјељења за Балкан Министрства иностраних послова Израела, о његовој књизи ''Кад тата порасте'', која је преведена на српски језик и која се однедавно може наћи у књижарама у Републици Српској.
26/04/2014 | 12:38
'' Србе и Јевреје повезује и заједничко страдање током Другог свјетског рата . Дошао сам у Републику Српску како бих се информисао о животу народа који овдје живи, и како бих по повратку у Израел могао да пренесем широј јеврејској јавности оно што представља Република Српка и ширио перспективе пријатељства''', рекао је у интервјуу за Радио Републике Српске, Мајк Фројнд.
03/10/2013 | 18:22
28. 09. 2013. Циљ организовања '' Дана Израела'' је развијање пријатељских односа између Републике Српске и Израела'', који су морам са задовољством рећи на највишем нивоу'' изјавио је , шеф представништва РС у Израелу, Арие Ливне, гостујући у емисији '' Коријени'' Радија Републике Српске.
03/10/2013 | 18:16
28. 09. 2013. Савез националних мањина Републике Српске пригодним садржајима обиљежио је 25. и 26. септембра дест година постојања и рада. Тим поводом одржана је свечана академија и Десета смотра културног стваралаштва националних мањина.
05/07/2013 | 16:21
''С обзиром на то да сам проучавао Холокауст имам једну молбу за вас '', рекао је професор Беренбаум, а то је '' да морате своју историју да пишете, морате да забиљежите свједочења преживјелих и ту причу испричате својој дјеци и дјеци своје дјеце.'' ''Јеврејска традиција нам дозвољава да о мртвима кажемо – Нека памћење буде благослов!" У Доњој Градини то не можемо да кажемо. Морамо то казати нешто сложеније - Нека памћење буде благослов, али и опомена ''.
26/05/2013 | 00:49
''Преко новоизграђене синагоге и Јеврејског културног центра намјеравам оставити траг својој покојној мајци, која је спаљена у гасним коморама Аушвица. Она нема гроба и то ће бити успомена да је та жена постојала. Истовремено овим храмом желимо унаприједити и афирмисати вјерски и културни живот Јеврејске заједнице у Бањалуци'', каже Арие Ливне.