latinica  ћирилица
КОРИЈЕНИ | 06/06/2016 | 13:50

Друштво српско- јеврејског пријатељства органозовало је у Бањој Луци свечану додјелу чланских карата

Друштво српско- јеврејског пријатељства органозовало је у Јеврејском културном центру ''Арие Ливне'' у Бањој Луци, у четвртак, 2. јуна ове године свечану додјелу чланских карата члановима овог друштва. Свечаности су присуствовали предсједник Јеврејске општине Бањалука, и почасни члан Друштва српско- јеврејског пријатељства господин Арие Ливне, министар просвјете и културе у Влади Републике Српске, Дане Малешевић, предсједник Јеврејског културног центра у Бањој Луци, Ђорђе Микеш, чланови Управног одбора као и велики број чланова овог Друштва и гостију.

      Почасни члан Друштва српско- јеврејског пријатељства, Арие Ливне пригодним говором поздравио је све присутне , а након тога уручио чланске карте за око 200 чланова .
Арие Ливне казао је да  је задовољан што се до сада велики број људи укључио у рад овог Друштва. ''Могу вам рећи да је велики број људи с којима сам у посљедње вријеме разговарао веома заинтересовано за учлањење и рад у овом Друштву, што ме радује.''


- Наш превасходни циљ је развијање пријатељства између јеврејског и српског народа. И ја мислим да имамо велике шансе за то, јер постоји добра воља са обе стране'' , истако је Ливне.
Арие Ливне је нагласио да има намјеру да из Бањалуке и Републике Српске организује излете у Израел, гдје би се ишло у групамо од око 15 људи, уз повољније аранжмане и авио- карте, него што су иначе, али о томе ће се још усаглашавати у Друштву.
'' У сваком случају ово је било веома успјешно вече. Мени је велико задовољство што је свечаности додјеле чланских карата Друштва српско-јеврејског пријатељства, присуствовао велико број угледних људи, а угледни су сви они који су дошли на ову свечаност'' - додао је Арие Ливне.

     Свечаној додјели чланских карата Друштва српско- јеврејског пријатељства присуствовао је и министар просвјет и културе Републике Српске, Дане Малешевић, коме је такође уручена чланска карта овог Друштва. Министар Малешевић казао је да му је велико задовољство што је члан овог Друштва.
'' Већ у мојим првим контактима с Друштвом видио сам да имају много идеја, замисли како да се рад Друштва одвија, и шта Друштво треба да пропагира кроз свој рад.


- Оно што је основно и што мислим да ће Друштво радити јесте збилижавање српског и јеврејског народа, ширење културе јеврејског народа'', казао је министар Малешевић.
Министар Малешевић је истако да би било добро да Друштво ради на ширењу културе рада, коју има јеврејски народ, културе одговорности према својој држави и народу као и културу сјећања на страдање Срба, Јевреја, и Рома у Другом свјетском рату.''
Министар Малешевић нагласио је да ће он, као и Министарство на чијем је челу подржати рад Друштва , посебно у сферама образовања и културе .

       Потпредсједник Друштва српско- јеврејског пријатељства, Зоран Пејашиновић, казао је да је Друштво након Основачке скупштине, која је одржана 8. јануара ове године установило рад Друштва и направило Годишњи програм рада.
Пејашиновић је рекао да је Друштво учествовало у обиљежавању 27. јанауара- Међународног дана сјећања на жртве холокауста, а присуствовали су и обиљежаваљу Дана сјећања на жртве усташког злочина- геноцида у Доњој Градини, који ове године обиљежен 8. маја.

 

У наредном периоди предстоји органозовање веома значајне манифестације
'' Дани Израела у Републици Српској '', која ће бити одржана почетком септембра у Јеврејском културном центру'' Арие Ливне'' у Бањој Луци. ''
- Биће то вишедневна културна манифестација, на којој већ сада планирамо учешће истакнутог хора из Београда '' Браћа Барух'', али и других хорова, култирних посленика и истакнутих личности из Републике Српске и Израела.
- Циљ манифестације јесте да Израел, јеврејску културу и тарадицију приближимо и представимо у Бањој Луци, али и Републици Српској '' , истакао је потпредједник Друштва српско- јеврејског пријатељства , Зоран Пејашиновић. 

Радмила Карановић