latinica  ћирилица
КОСИНГАС
Радио драма
КОСИНГАС
--:--
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД
06.06.2023.
56:07
КОСИНГАС
31.01.2023.
44:47
КОСИНГАС
КОСИНГАС-РЕД ЗМАЈА, драмски серијал "БИТКА НА ГРКЉАНСКОЈ ЛИВАДИ" (15/15)
24.01.2023.
46:30
КОСИНГАС
КОСИНГАС-РЕД ЗМАЈА, драмски серијал (14/15), Губидуша

О ЕМИСИЈИ
КОСИНГАС
„Косингас“ је радио-драмски серијал Радија Нови Сад настао на основу три романа епске фантастике, писца Александра Тешића. Завршено је 16 епизода, којима је обухваћен и адаптиран садржај из првог романа трилогије „Косингас-Ред Змаја“. „Косингас“ је јединствен пројекат у 46 година дугој историји драмског програма РТВ Војводине. Први пут је урађена адаптација романа као комбинација аудио књиге и радио драме и први пут је све то снимљено у бинауралној техници, уз учешће више од тридесет глумаца.
  Слушаоци Радија Републике Српске, захваљујући програмској сарадњи са Радијом Нови Сад, од 25. октобра, сваког уторка од 20 часова слушаће радио-драму „Косингас“.  
 
Из садржаја:
  У предвечерје велике битке на Косову, српски витешки ред Змаја суочава се са испуњењем древног пророчанства Ватре, по коме ће један њихов витез заувијек зауставити надирање хорди нељуди из Aда. Док се витезови спремају за коначан обрачун, силе Aда настоје да убију ратника из пророчанства. Титулу косингаса добијали су они витезови из реда Змаја који су се несебично и неуморно борили са хордама из Ада, бранећи људски род. Неустрашиви витез Гаврило припрема Краљевића Марка да постане косингас и јунак из пророчанства Ватре који ће побиједити силе мрака. Трилогија се односи на историју српског народа у вријеме када се вјеровало у древна божанства и говори о томе како је хришћанство продирало на ове просторе.
Глумци:
Радоје Чупић, Љубиша Милишић, Дејан Шарковић, Ана Јовановић, Миа Симоновић, Јована Плескоњић и други.
 
Музика: Никола Јеремић
Дизајнер звука: Александар Марковић
Тон мајстор: Милорад Ићитовић
Редитељ: Мануел Србин
Уредник: Слободан Говорчин
 
 

 

Редакција: Сложени програм