latinica  ћирилица
КОРИЈЕНИ | 29/03/2022 | 15:09

Удружење Украјинаца из Прњавора пружа помоћ у збрињавању избјеглица из Украјине

Удржење Украјинаца " Златни клас" из Прњавора тренутно ради на збрињавању и организовању помоћи за избјегла и расељена лица из Украјине. На подручју Републике Српске тренутно има око 35 пордица избјеглих лица из Украјине који су дошли из угрожених подручја, односно зоне оружаних сукоба. Формиран је координациони одбор који ради на збрињавању избјеглица из Украјине. Ово је рекао Андрија Сваток члан Удружења Украјинаца '' Златни клас'' из Прњавора гостујући у емисији '' Корјени'' Радија Републике Српске.


''Тако рецимо у Добоју има 12 породица , 15 у Броду и у Прњавору је осам породица. Они углавном долазе преко Мађарске и Србије и у Републици Српској се краће задржавају, и број избјеглица из дана у дан се мијења" казао је Андрија Сваток.
Сваток је истако да су ''породице из Украјине смјешетене код пријатеља и познаника, односно они чекају на спајање са остатком својих породица које се углавном налазе у земљана западне Европе'.
Андрија Сваток појаснио је да '' чланови породица из Украјине које су на пропутовању кроз Републику Српску имају обавезу да се у року од 48 сати по доласку у Српску пријаве у полицију и у том случају имају могућност да на простору Републике Српске бораве три мјесеца. Уколико би боравили у Српској дуже од три мјесеца тада би било потребно да траже одређену врсту азила за боравак у Српској " истакао је Андрија Сваток за Радио Републике Српске.

Андрија Сваток подсјетио је да су друштво Украјинаца у Прњавору почетком марта посјетили предсједница РС, Жељка Цвијановић и српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик као представници Министарстава за финансије и европске интеграције и том приликом направљен је план за организовање и пружања помоћи удрижењима Украјинаца у збрињавању избјеглица у оквиру капацитета којима Прњавор и Бањалука располажу", рекао је Андрија Сваток , члан Удружења Украјинаца '' Златни клас'' из Прњавора.
Према Сватоковим ријечима други дио помоћи избјеглицама из Украјине би , уколико буде било потребе за то, био организован кроз избјегличке кампове.
"Ми смо на том пољу понудили помоћ градовима из Украјине који су побратими са друштвима Украјинаца у Републици Српској. Друштва из Прњавора би прихватала извјеглице из града Жидачов, а друштво Украјинаца из Бањалуке би примало и збрињаволо породице из града Лавова. Наша удружења из Прњавора и Бањалуке су у пибратимским односима са Украјинцима из ова два града и имамо и од раније чврсте пријстељске односе и сарадњу " казао је у емисији ''Коријени'' Радија Републије Српске, Андрија Сваток члан Удружења Украјинаца '' Златни клас'' из Прњавора.

 

 

Радмила Карановић