latinica  ћирилица
КОРИЈЕНИ | 03/10/2013 | 18:16

Дест година Савеза националних мањина Републике Српске

28. 09. 2013. Савез националних мањина Републике Српске пригодним садржајима обиљежио је 25. и 26. септембра дест година постојања и рада. Тим поводом одржана је свечана академија и Десета смотра културног стваралаштва националних мањина.


О раду Савеза у протеклих десет година као и очекивањима мањина у нареном периоду  у  емисији  '' Коријени'' разговарали смо са предсједником Савеза националних мањина РС, Стевом Хаврељуком и предсједником ''Чешке беседе'' , Бањалука, Владимиром Блахом, првим предсједником Савеза националних мањина и једним од иницијатора оснивања Савеза. Они су истакли да је у протеклих дест година урађено много на побољшању положаја и статуса мањинских народа у РС, али исто тако нагласили да у наредном периоду треба константно радити на свим пољима како би мањине добиле своје одговарајуће мјесто у друштву.У оквиру Савеза националних мањина РС дјелује 12 удружења који својим обичајима обогаћују овај простор.
Савез националних мањина, као кровна организација, која окупља удружења мањиња у Републици Српској, формиран је 2003. године, у циљу чувања идентитета мањина, националног поријекла, његовања језика, културе и вјере народа чијег су поријекла. Чини га 12 националних мањина са 35 удружења.

Свечана академија поводом десет година постојања Савеза националних мањина РС одржана је у четвртак 27. септембра у Банском двору у Бањалуци. На академији су говорили предсједник НС РС, Игор Радојичић, предсједник Академије наука и умјетности Српске академик Рајко Кузмановић, Драгољуб Давидовић, бивши градоначелник Бањалуке, као и професор доктор Милош Мишковић.
Како би се положај националних мањина побољшао неопходно је да више припадника мањинских народа буде укључено у рад институција Републике Српске и БиХ, рекао је предсједник Народне скупштине РС ,Игор Радојичић, који је присуствовао академији.
''У протеклих десет година урађено је много на побољшању статуса националних мањина у Српској'', закључио је предсједник Републичког парламента, Игор Радојичић. Осим Закона о заштити права припадника националних мањина који су усвојени како на нивоу Српске тако и БиХ, покренуто је и низ културних догађаја којима припадници мањина његују своје обичаје, традицију и културу, рекао је Радојичић. Предсједник Парламента Српске  позвао је  припаднике националних мањина да се у што већем броју одазову попису становништва у БиХ и изразе своју националну припадност.
У оквиру обољежавања дестетогодишњице постојања Савеза нацоналних мањина Бањалуци је одржан округли сто '' Анализа стања и приједлога мјера за побољшање положаја националних мањина у РС''.


  Предсједница Савјета националних мањина Српске Весна Темелкоска Вуковић казала је да се у Републици Српској настоји обезбиједити виши ниво поштивања права мационалних мањина , која су им загарантована одговрајућим законима.
Поводом деценије постојања Савеза националних мањина на овим просторима у Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци је у петак 27. септембра одржана "Смотра културног стваралаштва националних мањина". 

 Радмила Карановић