latinica  ћирилица
ИСКРЕ ПРАВОСЛАВЉА | 28/05/2013 | 15:38

МАНАСТИР МОШТАНИЦА

Прве недјеље Васкршњег поста тачније на Теодорову суботу посјетили смо манастир Моштаница , гдје смо присустввовали светој литургији. Моштаница заузима веома значајно мјесто међу манастиримa Српске православне цркве. Налази у Епархији Бањалучкој, и представља један од значајнијих манастира у РС.

Манастир МоштаницаПостоји неколико забиљежених предања која говоре о постанку манастира Моштанице. Једно од њих каже да је Моштаница задужбина родитеља Светог Саве. Ово казивање сасвим се укалапа у свесрпско светосавско предање и нема извора на основу којих би се оно могло провјерити. П рема другој легенди Моштаница је подигнута 1113. године и то на мјесту погибије светог Теодора Тирона. Старији описивачи манастира поткрјепљују ово ''датовање'' казивањем о неком црквеном кључу на којем је била урезана година 1111.Први писани спомен манастира Моштанице је запис из 1579. године у Отачнику који се данас налази у Хиландару. У њему се наводи да је књига писана наведене године '' у храму светог арханђела Михаила у Манастиру званом Моштаница, у вријеме игумана Григорија јеромонаха.

Манастир Моштаница заузима значајно мјесто међу манастирима Српске православне цркве. Он је један од највећих српских манастира у Републици Српској. Манастир Моштаница налази се на 202 метара надморске висине у долини ријеке Моштанице, на сјеверним падинама Козаре. Од Козарске Дубице на југ је удаљен 12 километара. Манастир Моштаница је смјештен у падини Мале Градине, у заклоњеном простору равног земљишта обраслог миришљавим липама. Припада Бањалучкој епархији. Према народном предању овај манастир је своје име добио по светитељским моштима које су се ту налазиле. Светитељска рука из овога манастира пренесена је у српску православну цркву у Хрватској Костајници гдје се и данас налази. По тим светитељским моштима манастир је добио име Моштаница.


Међутим, народно предање спомиње и рјечицу која тече поред манастира, а на којој су била 44 дрвена мостића. Ти мостићи су били од пребачених оборених букових стабала. Управо и сад се код манастира, преко рјечице, налази такав мостић. Од ријечи мост, Мостаница, постао је назив за ријеку Моштаницу, а затим и за манастир. У својој многовјековној историји много је страдао. Према досад познатим подацима, девет пута је био спаљиван и разаран, а девет пута дизан и обнављан. Недавно је доживио и десето обнављање.

Разговор са игуманом манастира Моштаница оцем Василијем

О историју , настанку опстанку манстира Моштаница разговарали смо са Игуманом Василијем. Недавно је манстир Моштаница десети пут обновљен и својом љепотом привлачи све више посјетилаца вјерника, коју када дођу у ову прелијепу светињу буду увијек љубазно дочекани и угошћени , и духовно окријепљени.

Напомињем материјал за ову емисију кориштен је из књиге '' Манастир Моштаница'', аутора проте Славка Вујасиновића.

Емисија '' Искре православља''- о манастиру Моштаница- емитована 18. 05. 2013.

Разговор са игуманом манастира Моштаница оцем Василијем можете послушати овдје