latinica  ћирилица
Искре православља
Искре православља
10:05
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД

О ЕМИСИЈИ
Искре православља

'' ИСКРЕ ПРАВОСЛАВЉА''

У овој емисији говоримо о суштини и значају православне вјере, о томе колико је вјера присутна у нашем животу, о духу времена у коме живимо и изазовима модерног доба с којим се вјерници суочавају.
Говоримо о улози Српске православне цркве у очувању вјерског и националног идентитета српског народа. Разговарамо са свештеницима, монасима и духовницима о разним темама - млади и црква, увођење вјеронауке у школе, свете тајне и Божије заповијести и друге актуелне теме из црквено- духовног живота. Доносимо и репортаже о православним светињама- црквама и манастирима и актуелностима на подручју митрополија и епархија.
Емисија је почела да се емитује 8. јануара, 2011, другог дана Божића, када Српска православна црква прославља Сабор Пресвете Богородице - мајке Исуса Христа.
У емисији смо угостили бројне и познате духовнике и црквене великодостојнике као што  је архимандрит Јован Радосављевић, један од настаријих монаха Српске православне цркве, савременик Патријарха Павла, Светог Владике Николаја ( Жичког) Велимировића и Светог Јустина Ћелијског Поповића, о чијим је животима  и дјелима  говорио у овој емисији.  Забиљежили смо бројне репортаже о православним светињама.
Уредница емисије имала је прилику и част да у јулу, 2012.године, посјети Свету земљу. Приликом боравка у Јерусалиму, на пријему у Јерусалимској патријаршији снимила је краћи интервју са Његовим блаженством, Патријархом јерусалимским Теофилом Трећим. За вријеме боравка у Светој земљи посјетила је у Јерусалиму Цркву Гроба Господњег, Назарет, Галилејско море( језеро), ријеку Јордан у којој је крштен Исус Христос, Ел Карем, родно мјесто Светог Јована Крститеља , о чему је   емтована  једночасовна  репортажа у емисији '' Искре православља''.  У Јерусалиму је, у организацији Представништва РС у Израелу, Министарства просвјете РС и Меморијалног музеја жртава холокауста, Јад Вашем,  у Међународној  школи за проучавање холокауста    похађала   седмодневни  семинар о холокаусту .
Ауторка и уредница емисије - Радмила Карановић 
Контакт : iskrepravoslavlja@rtrs.tv
Редакција сложених програма

 

БИОГРАФИЈА- Радмила Карановић

Рођена 3. фебруара, 1971. године, у Мркоњић Граду.  Гимназију ( културолошко- преводилачки смјер)  завршила  у Добоју. У Бањалуци је завршила Педагошку академију – Одсјек српски језик и књижевност.
На Независном универзитету Бањалука, Факултет за друштвене науке, Одсјек разредна настава, стекла је звање професора разредне наставе.
Новинарством се почела бивити у јулу, 1992. године, на самим почецима оснивања тадашње Српске Радио- телевизије, гдје је радила краће вријеме. Након тога, радила је у просвјети. У Мркоњић Граду једну школску годину била је професорка српског језика и књижевности. Тада је у Гимназији покренула и рад драмске секције , која је касније прерасла у Градско позориште, које сада успјешно дјелује. У Мркоњић Граду радила је и на Шик- радију, одакле је извјештавала за Радио Слободна Европа и Глас Америке.
1999. године поново почиње радити као новинарка на Радио-телевизији Републике Српске. Три године била је водитељка емисија '' Бањалучка панорама'' и '' Јутарњи програм'', радила је и у редакцији Информативног програма Телевизије. 2002.  почиње да ради у Радију  РС- РТРС, као новинарка у Редакцији информативног програма.
2008. распоређена је на мјесто уреднице Редакције сложених програма( културно-образовног , научног, документарног , религијског и програма за националне мањине).

На Другом регионалном радио- фестивалу у Неуму, 2006.године, за радио- прилог ’’Положај националних мањина у БиХ’’ добила је трећу  награду.

Имала је прилику и част да у јулу, 2012.године, посјети Свету земљу. У Јерусалиму је, у организацији Меморијалног музеја жртава холокауста, Јад Вашем ,Представништва РС у Израелу  и Министарства просвјете РС  ,  у Међународној  школи за проучавање холокауста    похађала   седмодневни  семинар о холокаусту на коме су први пут учествовали професори из РС. Била је једини новинар из РС, који је похађао и извјештавао са овог семинара из Јерусалима. 

Ауторка је   емисије која се бави православном тематиком ‘’ Искре православља’’ и уредница  емисије о националним мањинама '' Коријени''. Уређује и води друге специјалне  емисије. Уредница је Редакције сложених програма Радија РС.

Контакт- radmila.karanovic@rtrs.tv

 

 

 

Редакција: Сложени програм

Контакт:

12/04/2016 | 16:04
У мјесту Јагодњак код Осијека у Републици Хрватској осим обнове старе српске школе, радова на обнови и реконструцији парохијске цркве Светог Николе, у плану је и изградња цркве посвећене Светом Нектарију Егинском Чудотворцу. Сви који желе помоћи изградњу цркве посвећену Светом Нектарију могу се обратити пароху јагодњачком протојереју-ставрофору Слободану Мајкићу, на телефон 00 385 98 589 627 , или на мејл slobodan.majkic@gmail.com
13/08/2015 | 16:40
19. августа на празник Преображења Господњег у манастиру Крка у Епархији Далматинској биће обиљежен јубилеј 4 вијека постојања Богословије '' Света Три Јерарха'' . Овој свечаности присуствоваће и Његова светост патријарх српски Иринеј, који ће осим манастира Крка посјетити и друга мјеста у Епархији Далматинској. '' Ово је велики догађај за нашу епархију и Србе , који су се након војне операције ''Олуја '' вратили на подручје Епархије далматинске, и вјерујемо да ће то бити охрабрење овом народу који се варатио и свима коју су протјерани да се врате на своја огњишта '', ракао је епископ Фотије. Са епископом Фотијем разговарали смо о животу Срба повратника у Далмацију,о молитвеном сјећању на жртве страдале у'' Олуји ''. Како је рекао епсикоп Фотије, Српска православна црква сваке године служи парастосе за жртве страдале у'' Олују'' . Епископ Фотије истако је да је упућен приједлог Сабору СПЦ да Срби страдали током ''Олује'', и они у протеклим ратовима на подручју Далмације и Крајине буду канонизовани , односно буду проглашени светима, јер су невино пострадали ради своје вјере и припадности српском народу.
14/04/2015 | 12:51
Духовна академија, поводом четири вијека од оснивања Богословије "Света три Јерарха" у манастиру Крка, биће одржана вечерас у Банском двору у Бањалуци. У прогаму духовне академије учествоваће ученици Богословије манастира Крка, изворне групе "Пилипенда" и "Змијање", Српско пјевачко друштво "Јединство" Бањалука и Хор свештеника Епархије бањалучке.
13/04/2015 | 16:52
'' Христово васкрсење је најрадоснији догађај који се десио у историји људске цивилизације, па зато и кажемо да је то највећи хришћански празник. Васкрс је од настанка цркве постао централни догађај од којег и са којим се креће читав богослужбени живот цркве. Дакле сва теологија и сва духовност цркве је заправо Васкрс'' , рекао је између осталог у Васкршњем разговору за Радио Републике Српске, епископ средњоевропски, господин Сергије Карановић. Са епископом средњоевропским господином Сергијем разговарала уредница - Радмила Карановић
13/04/2015 | 16:42
11. април 2015 - 7:17- На Велику суботу, 11. априла, биће организовано доношење Благодатног огња из храма Христовог Васксрења у Јерусалиму у Београд, а потом и у православне храмове у Републици Српској, БиХ и у друге земље у којима живе Срби.
19/11/2014 | 18:06
На дан Новомученика Јаесновачких , 13. септембра 2014. године обављено је устоличење епископа славонског господина Јована Ћулибрка. Овај догађај окупио је велики број вјерног народа али и високох црквених великодостојника СПЦ, Јерусалимске патријаршије, Католичке цркве, познатих личности из политичког , јавног и душтвеног живота региона . По многима био је ово скуп од изузетне важности , јер такво сабрање на подручју Еперхије славонске се није десио у посљедњих педесет година. У емисији'' Искре православља'' Радија Републике Српске разговли смо с Његовим Преосвештенством епископом Јованом Ћулибрком о духовној и материјалној обнови, животу вјерника некада и сада у Епархији славонској .
23/07/2014 | 16:18
19. 07. 2014. У емисији Искре православља емитовали смо разговор с Његовим Блаженством патријархом јерусалимским Теофилом Трећим, с којим смо разговарали у Јерусалиму почетком јула 2014. године. С Његовим блаженством патријархом Теофилом Трећим разговарали смо о животу Парвославне цркве и вјерника у Јерусалиму, о ходочашћу у Свету земљу и колико је оно значајно за духовни живот православног хришћанина, о појави Благодатног огња, највећем чуду у хришћанству, које се догађа сваке године на Велику суботу у Јерусалиму у Цркви Христовог гроба и то искључиво православном патријарху, о будућности хришћанстава у ери моралних и материјалних криза, као на значај Српске православне цркве у очувању вјерског и националног идентитеа.
24/07/2013 | 14:14
У недјељу 21. јула у манастиру Осовица у Епархији бањалучкој одржан је црквено- народно сабор. Том приликом епископ бањaлучки господин Јефрем освештао је капелу Светог Николаја Мирликлијског. Свете архијерејске литургије служила су три епископа СПЦ- еписоп бањалучки Јефрем, епископ сремски Сава, и еписком банатски Никанор.
01/07/2013 | 14:27
Српска православна црквa и вјерници прославили су 28. јуна Светог мученика Лазара-кнеза српског и све српске мученике – ВИДОВДАН.
28/05/2013 | 15:38
Прве недјеље Васкршњег поста тачније на Теодорову суботу посјетили смо манастир Моштаница , гдје смо присустввовали светој литургији. Моштаница заузима веома значајно мјесто међу манастиримa Српске православне цркве. Налази у Епархији Бањалучкој, и представља један од значајнијих манастира у РС.