latinica  ћирилица
ИСКРЕ ПРАВОСЛАВЉА | 09/01/2016 | 15:26

Божићни разговор са епископом бихаћко-петровачким г. Атанасијем

Епископ Атанасије: Богомладенац Исус Христос спаситељ свијета

"Христос је главна тема, а посебно на дан Божића за све хришћане, али и цијело човјечанство", рекао је у божићном разговору за Радио Републике Српске Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки господин Атанасије.Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Атанасије - Фото: СРНАЊегово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки АтанасијеФото: СРНА

Епископ Атанасије казао је да су у Христа упрте све очи и све устројство нашега живота усмјерено је на личност Господа Исуса Христа.

"Сваке године Христос Богомладенац долази поново о Божићу, иако је у свијет дошао прије више од двије хиљаде година. Треба посебно обратити пажњу на разлоге Христовог доласка на земљу. Разлози су веома важни и веома озбиљни. Господ је дошао да човјечанству да нови почетак, јер је човјечанство кроз историју водило погрешан начин живота", казао је епископ Атанасије.

"Потребно је да изнова обнављамо управо ту божанску тему, почињати изнова сваке године на здрав начин. Зато ми празнујемо Божић сваке године" навео је владика Атанасије.

Он је рекао да '' не смијемо дозволити да нам Божић прође бескорисно. Божић најљепше прослављамо доласком у храмове и присуствујући богослужењима, а затим прослављајући га у својим домовима, с породицом, помажући и обилазећи старе, изнемогле, болесне и сиромашне".

"Божић сваке године представља нови почетак. Рађајући се у Витлејемској пећини као човјек, Господ је својим доласком показао да успоставља нови почетак", навео је у Божићном разговору за Радио РС, епископ бихаћко-петровачки господин Атанасије.

Он је између осталог казао да се суштина Божића огледа и у обичајима као што су уношење бадњака у храмове и куће, налагање бадњака припремање и ломљење чеснице, пијукање, долазак положајника, нагласивши да ови обичаји имају своје дубоко симболичко значење.

"Суштина Божића сагледава се у тим догађајима, у том сценарију прославе празника. Ови обичаји нису настали случајно, сами од себе, већ као резултат промишљања. Јер као што се ријечима изражавамо да бисмо објаснили одређене појмове, тако чинимо и овим обичаји који су спцифични за Божић", рекао је епископ Атанасије.

Он је нагласио да се Божићу посебно радују дјеца, и Божић је, како каже епископ Атанасије "дјечји празник прије свега зато што је Исус Христос дошао у овај свијет као дијете".

Божић јесте израз пуноће, јер у његовој прослави учествују дјеца, одрасли, стари и болесни, страни и домаћи'', казао је за Радио РС, епископ бихаћко-петровачки господин Атанасије.

 Напомена- Божићни разговор са епископом Атанасијем емитован је у програму Радија РС, 7, јануара, на Божић.

Радмила Карановић