latinica  ћирилица
ИСКРЕ ПРАВОСЛАВЉА | 12/04/2016 | 16:04

У Јагодњаку код Осијека -мјесту чудесних исцјељења изградња цркве Светог Нектарија Егинског

У мјесту Јагодњак код Осијека у Републици Хрватској осим обнове старе српске школе, радова на обнови и реконструцији парохијске цркве Светог Николе, у плану је и изградња цркве посвећене Светом Нектарију Егинском Чудотворцу. Сви који желе помоћи изградњу цркве посвећену Светом Нектарију могу се обратити пароху јагодњачком протојереју-ставрофору Слободану Мајкићу, на телефон 00 385 98 589 627 , или на мејл slobodan.majkic@gmail.com

      У цркви Светог Николе у Јагодњаку у  Епархији осјечкопољској  и барањској од 2012.године надлежни парох протојереј , Слободан Мајкић служи Акатист Светом Нектарију. Велики број вјерника из разних српских земаља долази у ову цркву у којој се осим чудотрворне иконе Светог Нектарија Егинског, налазе и мироточиве иконе Светог Николе и Пресвете Богородице. Забиљежено више случајева исцјељења од разних болести људи који су долазили у ову цркву и којима су читане молитве за оздрављење.

Црква Светог Николе у Јагодњаку код Осијека... (Фото: РТРС) 
Црква Св. Николе у Јагодњаку код Осијека у Епархији осјечкопољској и барањској саграђена је 1725. године. Према ријечима надлеженог свештеника протојереја ставрофора Слободана Мајкића Српска православна Парохија јагодњачка у Јагодњаку-Република Хрватска, има 140 старачких домаћинстава.

''Трудимо се да опстанемо на овим просторима и да будемо са нашим народом и очувамо наше светиње. У овој парохији је црква Св. Оца Николе, стара 290 година и то је знак да је наш народ овјде живио вјековима'', наводи свештеник Слободан Мајкић. ''У последње три године у ову парохију долазе вјерници и из других мјеста у Хрватској, из Републике Српске и Србије, а разлог томе је чудотворна икона Светог Нектарија Егинског Чудотворца, коју је протојереј Слободан Мајкић добио на дар од старца Нектарија Виталиса у Камаризи у Грчкој пред којом се читају молитве и служи Акатист Светом Нектарију. Забиљежено је више случајева исцјељења од разних болести људи који су долазили у ову цркву и којима су читане молитве за оздрављење.

''Свети Нектарије је познат у читавом Православном сијвету, јер исцјељује од разних болести како тјелесних, тако и душевних '' , каже протојереј – ставрофор, Слободан Мајкић. ''Чудесна исцјељења почела су се дешавати након што је цркви у Јагодњаку мјештанка из Белог Манастира даривала икону Светог Нектарија, коју је донијела из манастира Раковица код Београда гдје се налазе честице моштију Светог Нектарија Егинског '' , прича парох јагодњачки Слободан Мајкић.

Mјесто гдје ће се градити црква Светом Нектарију... (Фото: РТРС)
Акатис Светом Нектарију у цркву Јагодњаку, отац Слободан каже почео је служити 22. новембра 2012. године. Послије одслужена два Акатиста десило се чудесно јављање у сну Светог Нектарија мјештанки Јагодњака, рекавши јој да уради цјеливаоницу за икону Светог Нектарија, прича отац Слободан. Протојереј -ставрофор Слободан Мајкић каже да је 2013. године када је рађена цјеливаоница за икону Светог Нектарија први пут ишао на поклоничко путовање на Егину, гдје се налазе мошти Светог Нектарија. Приликом тог путовања у Камаризи код Атине у Грчкој посјетио је са групом поклоника и старца Нектарија Виталиса.

Старац Некатарије тада је оцу Слободану даривао икону Светог Нектарија, коју је он донио у цркву у Јагодњаку, након чега су ову светињу у већем броју почели посјећивати вјерници , који овдје долазе да се моле за здравље , а десила су се и бројна оздрављења људи обољелих од разних болести.

Акатист Свестом Нектарију... (Фото: РТРС)
       Прошле 2015. године на дан Светог Нектарија, 22. новембра, епископ осјечкопољски и барањски господин Лукијан је освјештао  мјесто и Крст за градњу нове цркве Светом Нектарију.
'' Ово ће бити мања црква. Унутрашњи простор цркве је 60 метара квадратних '' , казује отац Слободан. Вјерује да ће изградњу цркве помоћи вјерници добровољним прилозима, али се нада ће изградњу помоћи  предсједник Српске  и Влада Републике Српске као и институције  из Републике Српске и Србије.

Будући изглед цркве Светог Нектарија... (Фото: РТРС)

''Народ Српски се почео окупљати са свих страна на молитву Светом Нектарију у цркви у Јагодњаку'', каже пројтојереј-ставрофопр Слободан Мајкић . Прва црква у Српској Православној Цркви посвећена Светом Нактарију гради се у Ваљеву. Ово ће бити друга црква посвећена Светом Нектарију чија изградња ће почети ове 2016. године у Јагодњаку, каже отац Слободан.

Икона Светог Нектарија...

     Отац Слободан  је  нагласио да  сви они  који желе помоћи изградњу цркве посвећену Светом Нектарију могу се обратити  њему, пароху јагодњачком протојереју-ставрофору, Слободану Мајкићу, на телефон 00 385 98 589 627 , или на мејл  slobodan.majkic@gmail.com