latinica  ћирилица
ИСКРЕ ПРАВОСЛАВЉА | 14/04/2015 | 12:51

БЛ- Духовна академија поводом четири вијека Богословије у манастиру Крка

Духовна академија, поводом четири вијека од оснивања Богословије "Света три Јерарха" у манастиру Крка, биће одржана вечерас у Банском двору у Бањалуци. У прогаму духовне академије учествоваће ученици Богословије манастира Крка, изворне групе "Пилипенда" и "Змијање", Српско пјевачко друштво "Јединство" Бањалука и Хор свештеника Епархије бањалучке.

. Манастир Крка (Фото: eparhija-dalmatinska.hr) - Манастир Крка (Фото: eparhija-dalmatinska.hr)

Ово је најстарија богословска школа у српском народу, која ове године бројним манифестацијама обиљежава овај значајан јубилеј.

Богословију "Света Три Јерарха" у манастиру Крка код Книна у Хрватској основао је 1615.године митрополит дабробосански Теодор, чије је сједиште било у то вријеме у манастиру Рмањ у Мартин Броду. Неколико пута школа је мијењала мјесто, али је увијек била везана за манастир Крку, јер је манастир био и остао центар духовности православне Далмације, рекао је за Радио РС, епископ далматински Фотије.

Епископ Фотије рекао је да је Богословију до сада завршило око хиљаду свештеника и монаха, те да је трећина садашњих епископа Светог архијерејског сабора везана на одређени начин за ову богословију. Богословија је увијек дијелила судбину са народом у православној Далмацији, па тако и 1995. године за вријеме операције хрватске војске "Олуја" и прогона српског становништава и Богословија је напустила манастир Крка и премјештена најприје у Дивчибаре код Ваљева, а потом у Србиње, данашњу Фочу. Чим су се стекли услови, вратила се у своју колијевку, манастир Крка. Одлуком Светог архијерејског сабора у мају 2001. године, Српска православна богословија "Света три Јерарха" поново почиње с радом у манастиру Крка. Те године је Богословија имала само један разред и 12 ученика.

Данас је Богословија много напредовала. У три разреда има 40 редовних и 10 ванредних ученика, којима Христову науку предаје девет предавача, на челу са епископом далматинским Фотијем, који уједно обавља дужност ректора Богословије.

Централа прослава четири вијека од оснивања Богословије "Света три Јерарха" биће одржана 19. августа на празник Преображења Господњег у манастиру Крка у Епархији далматинској. Очекује се да ће овој свечаности присуствовати и патријарх српски Иринеј, истакнуте личности из културног и политичког живота Србије, Републике Српске и Хрватске, рекао је за наш Радио епископ далматински Фотије.

Позивом на број 1433 можете даривати двије КМ, за прикупљање средстава за даљи опстанак и рад Богословије "Света Три Јерарха" у манастиру Крка.