latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 16/09/2016 | 15:38

Грађани креирају законе (ВИДЕО/ФОНО)

Грађани БиХ имају прилику да активно учествују у изради закона и других прописа које доносе институције Босне и Херцеговине. Web апликацију електронских консултација БиХ је увела прва,међу земљама у региону које су на путу евроинтеграција, а циљ јесте да грађани буду благовремено информисани о доношењу одлука власти.

Електронске консултације омогућују грађанима, пословној, академској заједници и цивилном друштву да предлажу и дају коментаре на законе у изради и друге прописе Босне и Херцеговине. Учешћем у овим поступцима доприносе квалитету и провођењу закона.https://ekonsultacije.gov.ba/ 

“Из угла корисника и сарадње цивилног друштва са Министарством правде БиХ ми смо задовољни тиме што смо у протеклих шест мјесеци на вријеме добијали све правне прописе,законе и подзаконске акте, у фази нацрта и могли смо да дајемо коментаре,“ изјавила је за РТРС Сњежана Ивандић Нинковић, директорка Асоцијације за демократске иницијативе.

Министарство правде Босне и Херцеговине годинама унапређује отвореност рада према јавности.Први су почели проводити Правила за консултације у изради правних аката Савјета министара те први увели ову wеб платформу која је успостављена уз финансијску подршку Европске уније.

“Највеће интересовање грађана је владало за Закон о удружењима и фондацијама БиХ, измјенама и допунама овог закона.Такође, грађани могу да дају свој допринис на пољу рада Министарства правде БиХ јер се програм рада Министарства за 2017. годину налази на Web апликацији“, рекао је Горан Кучера, стручни сарадник за развој цивилног друштва у Министарству правде БиХ.


За преглед садржаја довољна је посјета интернет страници, за остављање коментара треба се регистровати чиме се добија увид да ли су власти одговориле на постављена питања.

Марина Бакић, портпаролка Министарства правде БиХ у изјави за РТРС каже да се више од 500 грађана до сада укључило у процес јавних консултација те да је све веће учешће представника академске заједнице.
“Сваки коментар се посебно обрађује,а најважније је да се сви извјештаји о прихваћеним сугестијама објављују.Сви учесници консултација знају шта је од њихових коментара,примједби и сугестија уважено што даје додатну димензију квалитету“, изјавила је портпаролка Министарства правде БиХ.

Учешће грађана у креирању и провођењу јавних политика један је од значајних елемената европских интеграција, а међусобна комуникација може помоћи законодавцима да више пажње обрате на начине којима уређују одређену област живота грађана.

“Ми смо константно у настојању и отворени смо у покушају разговора са ентитетским владама да се слична апликација имплементира на том нивоу власти.Што се тиче Брчко Дистрикта ту имамо политичку сагласност,али предуслов је доношење нових правила о консултацијама које ће дефинисати обавезу Брчко Дистрикта да у процесу израде правних аката консултује јавност“, изјавио је за РТРС Горан Жеравчић, водитељ пројекта „Јачање капацитета владиних институција за учешће у политичком дијалогу са цивилним друштвом"(CBGI).

Дирекција за европске интеграције БиХ покренула је wеб платформу електронских консултација о планирању, програмирању и провођењу Инструмента за претприступну помоћ ИПА 2, која је такође развијена у оквиру пројекта који финансира Европска Уније "Јачање капацитета владиних институција за учешће у политичком дијалогу са цивилним друштвом". 

ТВ репортажа

Радио репортажа