latinica  ћирилица
ЕУ и ми
ЕУ и ми
15:20
НА ПРОГРАМУ
ПОНУТОСРИЧЕТПЕТСУБНЕД

О ЕМИСИЈИ
ЕУ и ми

ЕВРОПСКА УНИЈА И МИ 
емисија о европским интеграцијама

ЕУ и ми информише о Европској Унији и придруживању Босне и Херцеговине овој заједници. Говоримо о реформама и прилагођавању домаћих политика европским политикама, главним процесима и темама у региону и европским чланицама те анализирамо политичке  и друге одлуке и догађаје у Европској унији.

Квалитет серијала потврђен је и кроз награде, међу којима, награда за најбољу новинарску причу о процесу приступања БиХ у ЕУ за 2020.годину Дирекције за европске интеграције Савјета министара БиХ у сарадњи са Друштвом новинара БиХ и Амбасадом Шведске у БиХ поводом обиљежавања 9.маја- Дана Европе, награда Европског покрета БиХ за "Најбољи ЕУ ТВ магазин" у 2011. години.
Уредница емисије: Тамара Ћурувија    

tamara.curuvija@rtrs.tv

Редакција: Информативни програм

Контакт:

20/08/2023 | 20:11
Европска унија подржава развој одрживог туризма у Босни и Херцеговини и наставља улагања у овај сектор. Бројне су могућности за кориштење средстава Европске уније. Да би се реализовале потребан је стратешки приступ односно израда стратегије за туристичке дестинације и туристичке производе прилагођене тржишту.
20/08/2023 | 08:21
Музеј савремене умјетности у Бањалуци , Културни центар Требиње, Умјетничка колонија Даниловград и Меморијал Павла Бељанског из Новог Сада четири су установе културе које учествују у пројекту Европске уније „Ребрендирање установа културе“. Регионални пројекат програма Креативна Европа са пола милиона евра суфинансира Европска унија.
13/08/2023 | 19:29
Климатске промјене и временски екстреми су све чешћи у нашем подручју. Свједоци смо промјена количине и распореда падавина у току године, краћих појава интензивних падавина, као и дужих сушних периода. Да ли Босна и Херцеговина, девет година након великих поплава 2014.године, има систем управљања ризиком од поплава и колико се улаже у унапрјеђење и усклађивање законодавства са европским у овом сектору.
12/08/2023 | 22:30
Развој инфраструктуре за дигиталне технологије један је од најважнијих циљева за свако друштво и економију. Све више домаћих компанија, уз финансијску подршку Европске уније, почиње да ради на трансферу пословних процеса како би ефикаснијим пословним процесима допринијели продуктивности и конкурентности на тржишту.
08/08/2023 | 12:55
Међу највећим узроцима загађења животне средине је лоше управљање отпадом. Ова област обухваћена је у Зеленој агенди за Западни Балкан -стратегији коју су прихватиле земље регије на самиту у Софији 2020.године.Шта је урађено до сада у смислу приближавања циљевима Зелене агенде која слиједи климатске политике Европске уније?
08/08/2023 | 10:25
Реформа јавне управе на Западном Балкану кључна је за напредак ка Европској унији. То је је једна од 14 препорука за Босну и Херцеговину из Мишљења Европске комисије о захтјеву за чланство у Европској унији и има највише утицаја на свакодневни живот грађана.
31/07/2023 | 20:00
Јачање слободе изражавања и слободе медија међу 14 је препорука Европске комисије на којима Босна и Херцеговина треба да ради, како би наставила европски пут и отворила преговоре о приступању Унији. Код нас је слобода медија суочена са многим изазовима.С обзиром на то да су медији слика друштва у којем дјелују, истраживали смо искуства трансформације медија у Чешкој, током њеног приступања Европској унији.
30/07/2023 | 12:49
Чешка је једна од земаља које су се придружиле Европској унији током Великог проширења 2004. године. Истражили смо који су изазови обиљежили реформски процес у тој земљи, које су промјене настале у економији и који су економски ефекти чланства Чешке у Европској унији?
23/07/2023 | 20:29
Недавним формалним почетком оперативне полицијске сарадње са Еурополом направљен је корак напријед на европском путу у испуњавању препорука из Мишљења Европске комисије о БиХ из 2019.године Још важније, заједнички рад и размјена информација ће омогућити резултате у борби против организованог криминала и корупције те јачати осјећај сигурности код грађана.
22/07/2023 | 21:08
Европска унија додјељује бесповратну финансијску подршку за развој пољопривреде једне од најважнијих дјелатности која обезбјеђује прехрану становништву. Више од 20 милиона евра доступно је за модернизацију пољопривредно-прехрамбеног сектора, нова радна мјеста и економски опоравак од Ковида 19.Колико пољопривредни произвођачи користе средства и каква су њихова искуства?
16/07/2023 | 20:05
Лука Брчко изграђена 1913.године једина је међународна ријечна лука у Босни и Херцеговини. Реконструкција и обнова луке суфинансира се новцем Европске уније укупне вриједности десет милиона евра, од чега су три милиона бесповратна средства. Реконструкција ће омогућити бољу повезаност ове транзитне тачке за теретни саобраћај, са земљама регије и Европском унијом.
15/07/2023 | 19:57
Како унаприједити владавину права која је кључна на европском путу и налази се међу 14 приоритета из Мишљења Европске комисије о захтјеву Боснe и Херцеговинe за чланство у Европској унији.Да ли млади ,посебно студенти права, могу допринијети побољшању ситуације у правосуђу?
10/07/2023 | 00:30
Гдје се налазе производна предузећа у процесу енергетске транзиције,како ће увођење таксе на емисије карбон-диоксида на граници са Европском унијом утицати на њихову позицију на тржишту, да ли се прописи усклађују са климатским и енергетским политикама ЕУ? Емисија Европска унија и ми на програму Радија Републике Српске
10/07/2023 | 00:29
Подршка иновацијама, покретању старт-уп-ова, подршка предузетницима суоченим са банкротом, незапосленим лицима старијим од 50 година и други пројекти реализовани су у програмима Транснационалне сарадње Европске уније. Организације из Босне и Херцеговине могу конкурисати за додјелу средства и у новом финансијском циклусу Европске уније 2021- 2027 година.
02/07/2023 | 20:17
Европска унија недавно је одобрила први пакет енергетске подршке Босни и Херцеговини вриједан 70 милиона евра. Директна енергетска подршка Европске уније намијењена је најугроженијим породицама, док ће дио средстава бити усмјерен ка побољшању енергетске ефикасности у индивидуалним стамбеним објектима и предузећима.
01/07/2023 | 21:51
Eвропска унија најавила да ће од 2026.године примјењивати прекограничну таксу на емисије угљен-диоксида, путем Механизма CBAM (Механизам за прекогранично прилагођавање угљеника). Босна и Херцеговина се, потписивањем Софијске декларације, обавезала и да ће у циљу подршке декарбонизацији у региону Западног Балкана радити на увођењу механизама опорезивања емисија угљендиоксида и на усаглашавању са европским системом трговања емисијама.
24/06/2023 | 21:21
У процесу прилагођавања политика и усклађивања закона са правним насљеђем Европске уније локална самоуправа има незаобилазну улогу. На том нивоу власти примјењује се двије трећине европских прописа. Како и колико тај процес има утицаја на привлачење средстава из европских фондова?
28/11/2022 | 22:46
Земље Западног Балкана, међу којима и Босна и Херцеговина, придружиле су се Европском зеленом плану потписивањем Софијске декларације 2020.године и прихватиле низ обавеза у подручју заштите животне околине, с циљем да Европа као континент постане карбонски неутрална до 2050.године. Како се одвија имплементација агенде у области заштите ријека и које се активности планирају провести, укључујући и наводе из посљедњег Извјештаја Европске комисије о БиХ у овој области.
28/11/2022 | 13:21
Тема емисије Европска унија и ми на програму Радија Републике Српске је енергетско сиромаштво. Сазнаћете одговоре на питања шта је енергетско сиромаштво, колико код нас има енергетски сиромашних домаћинстава, како се енергетски систем прилагођава транзицији и обавезама према Енергетској заједници и процесу приступања Европској унији, каква ће бити енергетска будућност?
27/11/2022 | 19:51
У оквиру четверогодишњег пројекта Европске уније за пољопривреду (ЕУ4Агри) од 2020-2024 године доступно је двадесет милиона евра за пољопривреднике,мoдернизацију пољопривредно-прехрамбеног сектора, нова радна мјеста и економски опоравак од Covid-19.У којој мјери наши пољопривредници користе могућност добијања бесповратних средстава Европске уније и колико је пројеката до сада реализовано?
27/11/2022 | 12:04
Да би земља која има аспирацију да постане чланица Европске уније могла у већем капацитету користити средства ЕУ фондова треба да успостави систем како би самостално управљала добијеним средствима. Поред тога, неопходно је да има администрацију обучену за обављање овог посла.
23/11/2022 | 18:58
У претпразнично новогодишње вријеме купује се пуно више него током године традиционалним одласком у трговине или путем Интернета. Све више потрошача у Босни и Херцеговини користи могућност куповине робе или услуга помоћу wеб или мобилних апликација. Колико су потрошачи код нас заштићени и да ли су упознати са својим правима?
14/11/2022 | 13:12
У емисији о европским интеграцијама о теми политика проширења Европске уније,а у контексту недавне препоруке Европске комисије Савјету ЕУ да Босни и Херцеговини додјели кандидатски статус. Шта се мијења у политици пријема нових држава чланица и каква динамика овог процеса се може очекивати? Гости емисије су Страхиња Суботић, истраживач Центра за европске политике из Београда и Душан Гајић, новинар и дугогодишњи дописник из сједишта европских институција у Бриселу.
12/11/2022 | 20:00
Настављена је израда Програма интегрисања у Европску унију започета још 2020.године. Свеобухватни документ односи се на плански период од четири године и састоји се од Акционог плана усклађивања прописа у БиХ са прописима ЕУ и Плана за реализацију препорука Европске комисије
05/11/2022 | 21:22
Представљање културних вриједности и језичке различитости једно је од стратешких опредијељења Европске уније. Подршку развоју сарадње у области културе, Унија остварује уз помоћ европских програма, међу којима је програм "Креативна Европа". Институције културе из Босне и Херцеговине учествују у овом програму и својим пројектима развијају и промовишу културу, доприносе већој мобилности умјетника и међународној сарадњи.
28/10/2022 | 09:31
Тема емисије на програму Радија Републике Српске је реформа јавне управе и обуке државних службеника који раде на усклађивању законодавства са европским правним насљеђем.
22/10/2022 | 20:56
Електронски и електрични отпад садржи супстанце штетне по здравље људи и животну околину. Настаје у великим количинама због брзог застаријевања производа. Како се код нас управља е-отпадом, и у којој фази је примјењивање европске директиве у овој области?
18/09/2022 | 12:12
Босна и Херцеговина и земље западног Балкана обавезале су се да ће слиједити европски план декарбонизације и постизање циља климатске неутралности континента до 2050.године. Босна и Херцеговина је потписник Софијске Декларације о Зеленој агенди за Западни Балкан и других међународних уговора. Међу преузетим обавезама је увођење система опорезивања емисија угљен-диоксида.
11/09/2022 | 11:34
Развој инфраструктуре за дигиталне технологије изазов је за свако друштво и економију посебно након пандемије Covid-19 и повећања рада у дигиталном окружењу.Све више домаћих компанија, уз финансијску подршку Европске уније, почиње да ради на трансферу пословних процеса да би постали продуктивнији и конкурентнији на тржишту.
20/08/2022 | 13:15
Повезивање нашег региона на европску мрежу најважнијих транспортних коридора Европска унија је договорила са земљама Западног Балкана у оквиру Берлинског процеса 2014. године. Један од резултата је Агенда повезивања настала с циљем пружања европске финансијске и друге подршке за изградњу , жељезничких ,путних и водених коридора. Каква је перспектива будућих пројеката и колико је до сада урађено на интеграцији у транспортно тржиште Европске уније?
07/08/2022 | 13:27
Босна и Херцеговина је почела примјењивати Закон о царинској политици БиХ 1. августа ове године када су уведени савремени систем царинских процедура тј. дигитална обрада царинских декларација те употреба електронског потписа. Управа за индиректно опорезивање БиХ је сертификовано тијело за издавање квалификованог дигиталног потписа. Истраживали смо какав утицај ће нови систем имати на проток робе и на трошкове привредника и превозника?
09/07/2022 | 19:57
Индустријске хемикалије и њихов отпад у којем се могу пронаћи тзв. ПОПс материје попут одређених пестицида, амбалажне пластике и других производа токсични су по људе и животну околину. Због таквих својстава и кориштења у свакодневном животу правилно одлагање овог отпада један је од главних изазова у области заштите животне околине.
25/06/2022 | 21:09
Поплаве, пожари и земљотреси све чешће погађају наш регион и изазов су за системе цивилне заштите. У таквим ситуацијама Европска унија покреће свој Механизам за цивилну заштиту. Босна и Херцеговина би ове јесени требала постати пуноправни члан овог Механизма. Истраживали смо на коју све врсту подршке ЕУ може да рачуна у смислу јачања способности, ефикасног одговора и солидарности са другим земљама.
23/06/2022 | 09:50
Гдје је Босна и Херцеговина на европском путу? Разговарала уредница:Тамара Ћурувија
23/06/2022 | 09:33
У емисији доносимо информације о европским фондовима за пољопривреду и достизању европских стандарда.Учествују проф. др Гордана Роквић, савјетница министра пољопривреде,шумарства и водопривреде Републике Српске, др Миљан Ербез, консултант за пољопривреду, Милорад Арсенић, предсједник Управног одбора Удружења пољопривредних произвођача-мљекара Републике Српске, Оливера Радић, руководилац Центра за управљање пројектима и анализе Привредне коморе Републике Српске. Уредница емисије:Тамара Ћурувија
31/07/2021 | 20:07
Европска унија подржава развој одрживог туризма у БиХ и наставља улагања у овај сектор. Фонд од 2 милиона марака бесповратних средстава доступан је у оквиру пројекта "ЕУ за опоравак бизниса" Европске уније и Владе Њемачке. Пријава пројеката на објављени јавни позив траје до 20. августа.
24/07/2021 | 19:52
Европска унија је представила недавно пакет мјера у борби против климатских промјена. Циљ је до 2030. године смањити емисију угљен-диоксида и других штетних гасова у односу на 1990. годину.Очекује се да цијели континент до 2050. године постане карбонски неутралан.БИХ и земље западног Балкана обавезале су се да ће слиједити европски план декарбонизације и постизање климатске неутралности до 2050. године у оквиру Берлинског процеса на самиту у Софији у новембру прошле године.
17/07/2021 | 20:39
Европска комисија усвојила је недавно пакет мјера како би главне политике ЕУ ускладила са циљем смањења емисије штетних гасова с ефектом стаклене баште.Емисија штетних гасова требало би да буде смањена за најмање 55 одсто до 2030. године у односу на ниво из 1990. како би Европа постала климатски неутралан континент до 2050. године.
03/07/2021 | 21:49
Туризам је најпогођенији сектор током пандемије корона вируса. Стратешким приступом развоју одрживог туризма, ова област би поново могла бити шанса за економски развој.Културно насљеђе је међу потенцијалима који могу да буду више искоришћени као туристички производ
30/06/2021 | 21:50
На почетку овогодишње љетне сезоне планове туристичких путовања условљавају тестирања, вакцинација и Цовид потврде. Неизвјесност са којом су грађани суочени више од годину дана због здравствене кризе одржава се и на туристичке раднике, хотелијере, авио компаније и компликује планове туриста и оних који живе од туризма. Како ће изгледати путовања у Covid ери, шта се мијења,како ће домаће власти одговорити изазовима за развој одрживог туризма?
26/06/2021 | 22:29
На граници Босне и Херцеговине првог јула 2021.године уводе се нова правила.Почиње електронско царињење робе или тзв. царина без папира. Овај корак напријед омогућује нови Закон о царинској политици БиХ који ступа на снагу првог јула 2021.године.
19/06/2021 | 21:57
Средствима из фондова и програма Европске уније у свим дијеловима БиХ финансирају се различити пројекти од запошљавања, предузетништва, инфраструктуре и пољопривреде до науке и културе. Сада су на располагању и додатна финансијска средства за опоравак привреде од посљедица пандемије Цовид 19. У оквиру програма ЕУ4 Бусинесс више од 4,2 милиона евра бесповратних средстава додијељено је за пројекте који подржавају развој конкурентности у извозно-оријентисаним секторима те за пројекте који побољшавају иновативне капацитете микро, малих и средњих предузећа.Колико су фондови ЕУ доступни привредним друштвима и каква су искуства корисника?
12/06/2021 | 19:49
Европски парламент и Савјет Европске уније постигли су договор о инструменту претприступне помоћи ИПА III.На располагању је укупно 14,2 милијарде евра земљама Западног Балкана и Турској од 2021. до 2027.године.
05/06/2021 | 19:58
Босна и Херцеговина је уз подршку Шведске почела израду Стратегије заштите животне средине и Акционог плана, ЕСАП 2030+. Ради се о стратешком документу у којем ће бити утврђени циљеви политика заштите околине у БиХ и најважније активности до 2032. године и даље.
29/05/2021 | 20:01
Европска унија суфинансира инвестиције у пољопривреду којима ће у оквиру пројекта ЕУ4Агри подржати 2.600 пољопривредно-прехрамбених произвођача у Босни и Херцеговини од 2020. до 2024.године.Средства су намијењена за прераду воћа, поврћа, млијека, меса и рибе.Све информације о јавним позивима,пријавама и роковима за подношење пријава налазе се на интернет страницама и друштвеним мрежама Европске уније и УНДП-а у Босни и Херцеговини.
22/05/2021 | 20:41
На тржишту Европске уније има више стотина производа који носе ознаку заштићеног географског поријекла попут пршута из Далмације , маслиновог уља из Грчке или француског сира.Од 2006. године и земље које нису чланице Уније могу заштитити своје јединствене производе.Међу првим домаћим прехрамбеним производима који имају заштићено поријекло је и невесињски кромпир. Да ли је сада пут овог производа извјеснији и бржи на тржиште Европске уније?
14/05/2021 | 18:36
Прошло је више од годину дана од појаве вируса корона. У тој борби здравствени радници су дали несебичан допринос, а њихов рад је олакшала и медицинска и заштитна опрема коју је донирала Европска унија у оквиру програма помоћи БиХ који проводи Развојни програм Уједињених нација у БиХ.
08/05/2021 | 21:29
Када се говори о информисаности грађана,посебно младих, о европским интеграцијама и Европској унији често се могу чути критике да је познавање овог процеса недовољно. Према истраживањима, већина се о овој тематици информише путем медија. Међутим, мали број грађана вјероватно би знао да објасни како функционишу европске институције, шта је 14 приоритета за БиХ или како ће изгледати преговарање по кластерима.Како побољшати разумијевање процеса европских интеграција и колико млади уче о овој тематици у школама и на факултетима?
30/06/2018 | 15:56
Медијска писменост у савременом друштву постаје саставни дио општег образовања и културе. БиХ је на европском дну када се ради о медијској писмености и налази се у истој групи са Србијом, Албанијом, Црном Гором и Бугарском.Иза нас су само Македонија и Турска, показује истраживање Института за отворено друштво из Софије.Према резултатима ове студије, у европском врху Финска, Данска, Холандија, Естонија и Шведска земље које деценијама имају медијско образовање у оквиру школског система.
26/06/2018 | 12:09
У оквиру припрема за приступање Европској унији регионално енергетско повезивање земаља Западног Балкана покренуто је на самиту у Бечу 2015. године.Који су кораци до сада предузети и какав утицај би регионална интеграција тржишта електричне енергије имала на економски раст и укупну енергетску стабилност?
16/06/2018 | 17:31
Аустрија од првог јула преузима шестомјесечно предсједавање Савјетом Европске уније од Бугарске.Главни приоритети предсједавања биће безбједност, посебно борба против илегалне миграције и радикализације, али и европска перспектива земаља Западног Балкана.
11/06/2018 | 09:56
Хрватска финализира припреме за улазак у Шенген зону.Након испуњавања техничких критерија Влада се нада и брзој политичкој одлуци ЕУ о уласку у зону без унутрашњих граничних контрола заједно са Бугарском и Румунијом које су већ испуниле техничке услове.
11/06/2018 | 09:07
Дигитализација је покретач брзих промјена економије и друштва у цјелини,мијења начин комуникације и доноси послове за будућу генерацију. Истраживали смо како ову прилику користе земље у регији и да ли хватају корак с технолошки напредном Европском унијом.Србија је на путу да постане регионални лидер у овој области.
27/05/2018 | 14:59
Оснивањем Транспорне заједнице региона почео је системски приступ развоју инфраструктуре на Западном Балкану који предвидја повезивање путним И жељезничким коридорима као И пловним путевима.Најављени су велики инфраструктурни пројекти за које су спремни И вец постоје И европски фондови.
21/05/2018 | 10:17
Како је Бугарска позиционирана данас у Европи као чланица Европске Уније и тренутно предсједавајућа Унијом? Које је промјене овој земљи омогућило чланство.Истраживали смо зашто је Бугарска једна од најуспјешнијих чланица у кориштењу новца европских фондова и како ова искуства могу користити земљама у регији, кандидатима за приступање Европској унији.