latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 13/08/2023 | 19:29

Управљање ризиком од поплава (ВИДЕО/АУДИО)

Климатске промјене и временски екстреми су све чешћи у нашем подручју. Свједоци смо промјена количине и распореда падавина у току године, краћих појава интензивних падавина, као и дужих сушних периода. Да ли Босна и Херцеговина, девет година након великих поплава 2014.године, има систем управљања ризиком од поплава и колико се улаже у унапрјеђење и усклађивање законодавства са европским у овом сектору.

Нацрти планова управљања ризиком од поплава израђени су уз подршку Европске уније за шестогодишњи период од 2024. до 2029. године. У складу су са Директивом о водама чиме се ова област усаглашава са стандардима Европске уније.


"У пракси тај план значи да смо на територији Републике Српске у потпуности утврдили подручја која је потребно бранити,сложили смо приоритете којим редом је потребно надограђивати или градити нове објекте те утврдили и да локалне заједнице саме имају увид са аспекта њиховог урбанистичког планирања гдје се може и гдје не може градити“, изјавио је Милан Гаврић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Владе Републике Српске.


Припремљено је пет појединачних и један кровни план управљања ризиком од поплава.Три појединачна се односе на слив ријеке Саве од којих су два ентитетска ,а трећи је за Брчко Дистрикт.У Републици Српској план није завршен што би надлежне институције требале финализирати у наредном периоду.
Учешће у Механизму цивилне заштите Европске уније, чији је Босна и Херцеговина члан од 2022.године веома је унаприједило спремност,обученост и опремљеност јединица за акције спашавања и заштите.

"Ми то показујемо и у одговору без обзира да ли се ради о одговору на територији Републике Српске или ван РС.Европски механизам је нешто изнад средстава, изнад финансија , то је нешто што мора буквално да постане стандард не само у Републичкој управи цивилне заштите Републике Српске него мора постати стандард и у свим јединицама јединицима локалне самоуправе", изјавио је Милан Новитовић, директор Цивилне заштите Републике Српске.

Локалне управе би требале издвајати 2 одсто буџетских средства за цивилну заштиту, каже Новитовић.
"У фокусу нашег рада је обука ,обука у јединицама локалне самоуправе", нагласио је Новитовић.
У функцији система цивилне одбране посебну улогу има и хидрометеоролошка служба.


"Хидрометеоролошки завод има примарну улогу у издавању упозорења усљед временских непогода јер смо прва институција која предвиђа појаву оваквих непогода и путем ванредних билтена упозоравамо јавност", каже Ирис Чизмић из Хидрометеоролошког завода Републике Српске.

Систем предвиђања и раног упозоравања на сливу ријеке Саве је функционалан од половине 2016.године када је покренут уз подршку Свјетске банке,а финансиран је средствима регионалног Инвестицијског оквира за Западни Балкан.


ТВ репортажа

Радио репортажа