latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 13/04/2024 | 20:43

Подршка ЕУ за развој науке: 1,5 милион евра Универзитету у Бањалуци (ВИДЕО/АУДИО)

Програм Европске уније Хорјазон омогућује суфинансирање пројеката из области науке, иновација и истраживања. Машински факултет у Бањалуци у сарадњи са универзитетима из Европске уније реализује један од великих научно-истраживачких пројеката у вриједности 1,5 милион евра у области енергетске транзиције односно енергетског сиромаштва.

Машински факултет Универзитета у Бањалуци, препознат по квалитету програма и наставе, учествује у бројним програмима сарадње са универзитетима из регије и ЕУ. Ова високошколска установа реализује пет научно -истраживачких пројеката грант средствима из Хоризон програма Европске уније. Једним од њих, из области енергетске транзиције, Машински факултет води укупну координацију уз учешће више европских универзитета.


"Један од циљева пројекта ("Јачања научних капацитета у области енергетског сиромаштва") је да се на нашем универзитету повећају истраживачки капацитети поготово када су у питању високе технологије и вјештачка интелигенција,да постанемо видљивији у Европи и да постанемо атрактивнији за студенте јер имамо велики одлив наших младих људи који одлазе да студирају у Западну Европу", изјавио је Проф др Петар Гверо, професор Машинског факултета Универзитета у Бањалуци.

Партнери на пројекту који почиње од септембра и трајаће наредне три године су Универзитет у Лувену у Белгији свјетски познат по високим технологијама, универзитет Мачерата из Италије један од водећих у области вјештачке интелигенције, Тилбург Универзитет из Холандије на којем се изучавају и социјални аспекти користења енергије те компанија Ситес у Ирској која се бави иновацијама и технологијом.
Проф др Петар Гверо наглашава да је укупна вриједност пројекта више од 1,5 милион евра од чега Универзитет у Бањалуци, односно Машински факултет, добија 600. 000 евра грант средстава.
" Средства ће бити искориштена да се обаве детаљна истраживање везана за енергетско сиромаштво и да се дође до приједлога технолошких, економских и социјалних рјешења да се тај проблем превазиђе", рекао је професор Петар Гверо.

Укупно 5, 3 милиона евра бесповратних средстава добили су универзитети у Бањалуци, Источном Сарајеву,Сарајеву,Мостару и други правни субјекти за 29 пројеката у оквиру програма Хоризон Европске уније у 2023. за позиве објављене до априла те године.


"Ми смо практично у области науке дио Европске униje, ми смо потписали споразум и испунили услове и наши апликанти имају исти статус као и апликанти из Европске уније, рекао је Сувад Џафић помоћник за науку министра цивилних послова Босне и Херцеговине.


Могућност финансијске подршке ЕУ све више је препозната јер се из године и годину повећава број пројеката. Босна и Херцеговина за истраживање и развој издваја мање од 0,2 одсто бруто друштвеног производа према подацима Агенције за статистику Босне и Херцеговине.


ТВ репортажа

Радио репортажа