latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 12/08/2023 | 22:30

Европска унија подржава дигитализацију МСП (ВИДЕО/АУДИО)

Развој инфраструктуре за дигиталне технологије један је од најважнијих циљева за свако друштво и економију. Све више домаћих компанија, уз финансијску подршку Европске уније, почиње да ради на трансферу пословних процеса како би ефикаснијим пословним процесима допринијели продуктивности и конкурентности на тржишту.

 


Иновациони центар у Бањалуци обезбјеђује подршку и едукацију малим и средњим предузећима из сектора металопрерађивачке и дрвопрерађивачке индустрије у њиховој трансформацији ка дигиталним услугама и производима. Предузећа се могу пријавити на јавни позив отворен до 28. августа.


Директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић  каже да се ради о новом еко систему и једном мјесту на којем ће мала и средња предузећа моћи  добити већину информација и подршку у вези са дигиталним процесима.
"Циљ је да са десет малих и средњих предузећа, заједно са њима и партнерима овог пројекта, дођемо до десет дигиталних рјешења која ће оптимизовати и унаприједити производе процесе у тим предузећима“, рекао је Гверић.

Како би направили искорак у примјени дигиталних рјешења, у реализацији подршке Европске уније дигиталиазацији малих и средњих предузећа поред дигиталног иновационог Хуб-а "Идемо" учествују и Привредна комора Републике Српске, Електротехнички факултет у Бањалуци, Агенција за развој предузећа ЕДА и Развојна агенција Републике Српске.

„Улога Агенције огледа се прије свега у мапирању малих и средњих предузећа која ће користити услуге ДИХ-а (Дигитални иновациони хуб) првенствено због искуства које Развојна агенција има у претходном спровођењу сличних међународних пројеката и искуства које има у директном раду са малим и средњим предузећима у Републици Српској", изјавио је Александар Вуковић, виши стручни сарадник за подршку развоју предузећа Развојне агенције Републике Српске.
Вуковић је прецизирао да ће Развојна агенција пружати и услуге  које се односе на јачање економских система и умрежавање МСП (малих и средњих предузећа) и пружање подршке у области едукације и тренинга.

Уз изазове попут прилагођавања и развијања нових вјештина иновативни модели пословања доносе бројне предности ,прије свега, скраћује се вријеме за обављање одређеног посла.
"У производњи је то посебно очигледно. Имамо  ЦНЦ машине ,а у позадини опет стоји човјек који мора да управља тим машинама. ЦНЦ машине су значајно поједноставиле и убрзале производњу и доста је ефикасније, нема отпада као што је било прије кад је рађено мануелно", рекао је Вуковић.

"ДИХ Идемо треба да буде један од инструмената који би предузећима  тај пут требао учинити једноставнијим и лакшим да дигиталну транзицију пролазе што једноставије", рекао је директор Иновационог центра Бањалука Драго Гверић.

Европска унија подржава дигитализацију малих и средњих предузећа са укупно 6 милиона и 100 хиљада евра од чега је Европска унија обезбиједила пет милиона евра, а Савезна Република Нјемачка 1,1 милион евра. Пројекат подршке дигитализацији траје до 2024. године.

ТВ репортажа

Радио репортажа