latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 20/08/2023 | 08:21

Средствима ЕУ до новог визуелног дизајна установа културе (ВИДЕО/АУДИО)

Музеј савремене умјетности у Бањалуци , Културни центар Требиње, Умјетничка колонија Даниловград и Меморијал Павла Бељанског из Новог Сада четири су установе културе које учествују у пројекту Европске уније „Ребрендирање установа културе“. Регионални пројекат програма Креативна Европа са пола милиона евра суфинансира Европска унија.

Четири установе културе из Бањалуке, Требиња, Новог Сада и Даниловграда добијају нови визуелни дизајн и систем комуникације.Уз подршку Европске уније постају видљивије публици као и тржиштима умјетности и културе.

„Резултати су све више и више видљиви.Нови визелни идентитет требао би да буде представљен на нашој финалној изложби под називом „Процес“ која би требала бити отворена почетком 2024.године“, изјавио је Младен Бањац виши кустос у Музеју савремене умјетности Републике Српске.


Креативно рјешење израдило је осам младих дизајнера из региона, а на основу анализе њихове досадашње праксе, коју је израдио тим професора Факултета драмских умјетности из Београда.


„Оно што ће публика моћи да види је нови лого, нова Интернет страница, линија сувенира које планирамо да покренемо и нову проторну сигнализацију све оно што је био циљ овог пројекта што је нама вишеструко корисно“,рекао је Бањац.

 

Пројекат "Ребрендирање установа културе" омогућио је повезивање и сарадњу професионалаца и организација културних и креативних индустрија у Босни и Херцеговини,Србији,Црној Гори, Аустрији и Француској.

„Направили смо такву сарадњу да на годишњем нивоу имамо прилично велики број активности које заједнички радимо и успјели смо да креирамо нове пројекте.Сарадња која се сигурно не би десила без пројекта који је финансиран кроз фонд Креативна Европа“, изјавио је Миљан Вуковић директор Културног центра Требиње ,институције која је носилац овог пројекта.


Апликанти из Босни и Херцеговине учествовали су у 141 пројекту програма Креативна Европа од 2014-2020 са добијених 4 милиона и 400 хиљада евра. Искуства корисника показују да се уз већу проактивност и заинтесованост доступна средства новчаног фонда могу и више искористити.

„Ми вас можемо повезати са партнерима,са мрежом партнера из Хрватске,Србије, из Словеније или неког другог окружења како се то тражи према једном јавном позиву.Улога Деска Креативна Европа је да помогне и буде на располагању приликом пријаве неког пројекта.Ми вам помажемо у давању информација и приближавању свих тих предуслова које треба испунити да за пријаву на јавни позив“, изјавила је проф др Мирјана Миличевић, из БиХ Деск Креативна Европа.

С обзиром на то да се код нас за културу издваја тек 0,6 одсто буџета могућност додатног финансирања из фондова Европске уније, кажу учесници пројекта, значајна је свима који раде у сектору културе.

ТВ репортажа

Радио репортажа