latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 14/04/2024 | 20:55

ЕУ Програм Дигитална Европа: 1,5 милијарди КМ за дигиталну инфраструктуру у БиХ (ВИДЕО/АУДИО)

Финансијска средства програма Европске уније "Дигитална Европа" ускоро би требала бити доступна и Босни и Херцеговини.Споразум са Европском комисијом је добио једногласну подршку Предсједништва Босне и Херцеговине након што је Савјет министара прихватио приједлог министра комуникација и транспорта о приступању овом програму.

Финансијска средства програма Европске уније "Дигитална Европа" у укупном износу од милијарду и 500 милиона КМ ускоро би требала бити доступна приватном сектору и другим субјектима у области дигитализације.


"Приватне фирме, научно-истраживачке институције, универзитети и органи власти могу аплицирати за бесповратна средстава директно у Европској комисији", изјавио је Един Форто министар комуникација и транспорта Босне и Херцеговине.
"Ако постоји инвестиција од 10 милиона КМ која испуњава одређене критерије може се добити 40 % до 50% средстава бесповратно из фонда Дигитална Европа", рекао је министар Форто.

Конкретне користи отварања врата Дигиталне Европе препознају у Дигиталном иновационом хабу "Идемо" у Бањалуци који тренутно сарађује са 12 компанија на изради дигиталних рјешења намијењених оптимизацији њиховог производног процеса и конкурентности.


"Почели смо да сарађујемо са организацијом из Шпаније и да припремамо пројектне апликације да би могли заједно да радимо у циљу дигиталне трансформације у малим и средњим предузећима, посебно у сектору дрво и метал јер су то сектори на које се фокусирамо у Дигиталном иновационом хабу "Идемо", изјавио је Драго Гверић из Дигиталног иновационог хаба "Идемо" Бањалука.

Финансијска подршка дигиталној трансформацији односи се на прелазак на зелене енергије, сајбер безбједност и нову технологију.

"Све су то ствари које и нама требају да бисмо унаприједили наше друштво у тој сфери и добили на првом мјесту ојачан кадар и да кроз тај програм можемо да обезбиједимо технологију која је прилично скупа за правне субјекте, истраживачке заједнице и мала и средња предузећа", рекао је Гверић.

Босна и Херцеговина је посљедња земља Западног Балкана која приступа овом програму. Да би добили средства која су на располагању потребно је припремити пројекте попут развоја технолошких паркова, рачунарских система или других пројеката из подручја дигиталне трансформације.

"Стављам на располагање ресурсе министарства да идемо заједно у Европску комисију да се боримо за пројекте јер Босна и Херцеговина једина није добила ни један евро", рекао је министар Форто.

Програм Дигитална Европа је повезан и са циљевима Зелене Агенде и са Планом раста ЕУ за Западни Балкан који предвиђа двије милијарде КМ за БиХ,а чији се један дио односи на област дигиталне трансформације међу којима је постављање широкопојасне инфраструктуре.


ТВ репортажа


Радио репортажа