latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 16/09/2016 | 16:09

Реформска агенда и пословни амбијент (ВИДЕО/ФОНО)

Власти на свим нивоима до сада су испуниле око једне трећине реформских циљева на које су се обавезале усвајањем Реформске агенде од 2015 до 2018 године.Документ садржи попис активности које треба урадити у подручју јавних финансија, пословне климе и конкурентности,тржишта рада, реформе социјалне заштите и пензија, владавине права и доброг управљања, те реформе јавне управе.

Инвеститори који желе да свој новац уложе у БиХ главним препрекама сматрају политичку нестабилност, бирократију и процес извршења судских одлука.У оквиру циљева Реформске агенде власти су провеле одређене мјере у области стабилизације јавних финансија и стварања услова за повољније пословно окружење.
“Одређени помаци су учињени на пољу корпоративног права,радног права, усвојени су Закони о раду у Републици Српској и Федерацији Босне и Херцеговине који су унаприједили  тржиште рада и донијели одређена позитивна рјешења“, изјавила је за РТРС Сања Миовчић, извршна директорка Вијећа страних инвеститора Босне и Херцеговине.

У првом кварталу 2016. године инвестирано је 145 милиона КМ, а у истом периоду 2015. године 22,5 милиона КМ према подацима Централне банке БиХ што би могла бити назнака да се пословна клима мијења.Међутим,БиХ је још веома далеко од способности да испуни захтјеве глобалног тржишта и стандарде Европске уније.

“Сваки озбиљан инвеститор који хоће да уложи новац ,поред пословног окружења запитаће се колико је стабилан правни поредак и колико је сигурна инвестиција и колико су извјесни исходи инвестирања у одређени бизнис“, наглашава за РТРС Адис Араповић из организације  „Центри цивилних иницијатива“.

Пословна заједница указује на проблем споре администрације због чега инвеститори не ријетко одустају и одлазе у друге земље у којима предузеће могу основати за један дан.
Још се чека објављивање регистра намета како би грађани могли да знају за какве се све потребе издваја новац од привреде.

Владимир Благојевић, портпарол Привредне коморе Републике Српске у изјави за РТРС наглашава да је неопходна реформа јавне управе и смањење јавне потрошње.

„Неопходно је растеретити привреду и укинути низ фискалних и парафискалних намета те борити се против сиве економије да би се створити што повољнији услови пословања.“, рекао је Благојевић.


Однос појединих локалних власти према реализацији пословних идеја попут Теслића, Тешња,Брчког и Бијељине даје веома добре резултате,дјелује охрабрујуће као примјер добре праксе осталима да препознају значај инвестиција за развој укупног друштва. 

ТВ репортажа

Радио репортажа