latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 07/10/2016 | 15:37

Путеви меда повезују БиХ и Црну Гору (ВИДЕО/ФОНО)

Мед високог квалитета један је од ријетких производа које је Босна и Херцеговина успјела пласирати на тржиште Европске уније.Ове могућности још нису искориштене иако се ради о великом потенцијалу.Уређеном регулативом и стратешким приступом произвођача као и институција пчеларство може покренути развој руралних подручја и туристичке понуде мјеста у Херцеговини и Црној Гори у којима је мед традиција и култура живљења.

Произвођачи меда почињу да користе предности отвореног тржишта и прекограничне сарадње.Путевима меда кроз Дурмитор и Херцеговину Европска унија повезала је 15 општина, од Мостара преко Требиња до Колашина у Црној Гори.
Ради се о огромном помаку за промоцију меда, пчелара и ових подручја, оцијенио је Миленко Средановић, пчелар из Требиња.“Ми смо удружени и само тако имамо резултате, а такође и заједништво између нас и Црне Горе“, каже Средановић у изјави за РТРС. Иако припремљени за европске, пословне планове радије праве за домаће купце јер је малопродајна цијена од 20 КМ већа него у европским трговинама.Дебаланс се може превазићи већом контролом увезеног и меда сумњивог квалитета.
“Ми ћемо постићи најбољу цијену ако мед продајемо на кућном прагу и трудићемо се да тако радимо.Знамо како је тешко доћи до килограма меда јер не зависи све од нас“, каже Обрад Нинковић, предсједник Удружења пчелара "Леотар" из Требиња.
Рад и уложени труд домаћих пчелара ће се исплатити повезивањем и организовањем продаје меда који се сврстава међу најквалитетније у Европи.Непосредан однос са потрошачима успоставља се и на укупно осам отворених промотивно-продајних мјеста од којих је једно у Требињу.
Када купац или туриста дође и заинтересује се да купи мед добиће потпуну информацију о произвођачу на лицу мјеста. “На тај начин успостављамо нови ниво комуникације између произвођача и потрошача и у потпуности одбацујемо дилему да ли се ради о правом, квалитетном меду или о патвореном меду“, изјавила је за РТРС Амела Папић, водитељица пројекта, Удружење за предузетништво и посао “Линк”, Мостар.
Пут меда и у Црној Гори подршком средстава из ИПА фондова ЕУ оживљава села у којима се производњом традиционалних производа на властитим имањима обезбјеђују средства за живот.
Светозар Батричевић, пчелар из  Трубјела код Никшића каже да помоћу овог пројекта лакше долази до тржишта и купаца.“Наше домаћинство може ићи у том правцу, да се развија и да то буде нешто што је будућност“, каже Батричевић.Тематску руту у оквиру пројекта Европске уније „TERRA – Путеви меда кроз Дурмитор и Херцеговину“  упознали су и промовисали у туристичкој мапи представници туристичких организација и агенција из БиХ и Црне Горе као и традиционални угоститељски објекти,ресторани, хотели.
“Ово је један од циљева пројекта да помогнемо бизнис сектору јер, у суштини, ако развијемо бизнис сектор  добијамо и једну нову економску компоненту, а тиме смо постигли резултате на овом пољу“, изјавила је за РТРС Светлана Вујичић, менаџерка пројекта,извршна директорица Центра за иницијативе из области одрживог туризма,Црна Гора.
Традиционални и савремени рецепти јела и пића на бази меда налазе се у „Медној кухарици“ јер не треба истицати колико је мед важан у прехрани.

ТВ репортажа

Радио репортажа