latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 14/10/2016 | 16:07

Фондови Европске уније за БиХ (ВИДЕО/ФОНО)

У процесу придруживања земље Европској унији ИПА фондови, фондови предприступне помоћи, један су од значајних финансијских инструмента.У вријеме економске кризе њихово коришћење би дало значајан допринос за економску будућност, јер се код нас сада финансијски проблеми рјешавају кредитима међународних финансијских институција. Колико су у БиХ ова средства доступна и колико искориштена?

Европска унија је из предприступних фондова додијелила 5 милијарди и 100 милиона евра за земље Западног Балкана од 2007. до 2013. године.Од укупно 513,24 милиона евра ИПА средстава алоцираних за БиХ из програма ИПА 2007-2013 до 1. марта 2016. године, према подацима Делегације ЕУ у БиХ, уговорено је 88% или 449,41 милиона евра.У току је реализација 85 пројектних уговора из ИПА алокација 2007-2013.

“Европски фондови, Европска комисија ће своје грантове додијељивати 20 одсто од вриједности пројекта.Ми намјеравамо аплицирати за дио аутопута, спој, Бањалука-Добој шест килеметара на коридору 5Ц“, изјавила је за РТРС Наташа Костић, помоћница министра саобраћаја и веза Републике Српске. "Процјена вриједности тог пројекта је 64 милиона евра, а то би могао бити износ од 12 милиона ако Европска комисија одобри грант“, прецизирала је Костић.


Усвајањем Оквирне стратегија транспорта БиХ у Савјету министара, БиХ очекује 260 милиона КМ грант средстава за изградњу аутопута Добој – Бања Лука, изградњу дијела Зеничке заобилазнице и дијела дионице Мостар југ – Почитељ на Коридору Вц, те обнову Луке Брчко.
Планови развоја транспорта, енергетике, пољопривреде, животне околине и других области неопходни су за предприступну помоћ Европске Уније.У буџетском периоду ЕУ од 2014. до 2020. године земља која жели да користи средства мора показати планове у секторским стратегијама јер ЕУ примјењује секторски приступ.
„Тренутно у финансијском смислу користимо 40 милиона евра годишње у просјеку.На располагању нам стоји још најмање 100 милиона евра и са адекватним стратегијама тај износ би могао бити далеко већи“, изјавио је за РТРС Един Дилберовић, директор Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине.
Више новца из европских фондова у наредним фазама и кандидатском статусу могао би бити додатна мотивација за спровођење реформи на које су се обавезале власти на свим нивоима да би укупно друштво боље функционисало.
“Владе на свим нивоима су се Реформском агендом обавезале на спровођење реформи прије годину дана.Најмање су урадили у области владавине права и реформе јавне управе у протеклих годину дана“, изјавио је за РТРС Адис Араповић, пројект менаџер организације Центри цивилних иницијатива.
Попут провођења реформи ни пут до европских средстава није једноставан.Осим добро припремљеног пројекта тражи се и одговорност. Често се неадекватно и недовољно коришћење ИПА фондова код нас као и другим земљама регије крије и у недостатку квалитетних стручњака. 

ТВ репортажа

Радио репортажа