latinica  ћирилица
ЕУ И МИ | 28/10/2016 | 16:19

Аустрија: Oбразовање за тржиште рада (ВИДЕО/ФОНО)

Код нас тренутно постоји јаз између потреба тржишта рада и знања и вјештина које пружа формални систем образовања и зато је обезбјеђивање квалификоване радне снаге један од кључних изазова у наредном периоду. Усклађивање образовања и потреба тржишта рада дио је и Реформске агенде у БиХ. Истраживали смо каква су искуства спровођења модела тзв. дуалног образовања у Аустрији у којем је доминантна практична настава.

Аустрија образује ученике за тржиште рада у средњим струковним школама са 80 одсто практичне и 20 одсто теоретске наставе.Наставни планови и тежиште образовања прилагођени су захтјевима привреде и усклађени са образовном политиком.

„Наша улога је да подржимо фирме у едукацији ученика и организовању прецизних услова рада. И што је још важније, одговорни смо за веома значајан дио у развијању профила у наставним плановима и програмима који се односе на вјештине потребне за тржиште“, изјавила је Барбара Вилфингер, стручњак у Одјељењу Привредне коморе града Беча за образовну политику.

Вилфингер сматра да због тога  дуални систем образовања може гарантовати директну повезаност школовања са потребама тржишта рада и наглашава  да је то  једна од најважнијих улога коју Привредна комора има у пружању подршке фирмама.

У Бечу више од 5.500 фирми обучава ученике. Практичан рад је плаћен током школовања.У Европи би 4 милиона слободних радних мјеста могли попунити кадрови из тзв. дуалног система образовања. Рене Мотамеди, водитељ тима у служби за развој људских ресурса компаније “Billa” AG у изјави за РТРС оцијенио је да је дуални систем образовања добар те појаснио да су компанији потребни школовани радници у будућности.

„Ми у “Billa” компанији имамо око 1.000 ученика на пракси.Најприје их тестирамо из математике и њемачког језика, потом слиједи интервју,поступак је сличан као код запошљавања.Одговорни у фирми одлучују да ли ће примити приправника.Један дан у седмици иду на теоретску наставу у школу гдје уче о храни и економији.”,рекао је Мотамеди.

Међу више од 200 заната најтраженији су технички и у области информационих технологија.Више од 120.000 ученика у Аустрији се школује према дуалном систему.Професионалну оријентацију бесплатно спроводи Привредна комора.

"С обзиром да  је све теже наћи техничку стручну особу на радном тржишту фирме иду све више на тај тренд да обучавају сами себи ученике," изјавио је за РТРС Марио Грња, из Одјељења Привредне коморе града Беча за стручно оспособљавање.

“Привредна комора у тим фирмама најприје утврди да ли могу да обучавају ученике и да ли задовољавају услове и планове Министарства, а потом им Привредна комора даје финансијску подршку“, изјавио је Грња.

Служба за запошљавање Аустрије спроводи активну политику тржишта рада.Половина средстава од милијарду и 300 милиона евра буџета за 2017. годину Службе за запошљавање предвиђена је за подршку запошљавању, стручна оспособљавања, тренинге, за младе.

“Први и најважнији циљ аустријске политике тржишта рада у Служби за запошљавање јесте омогућити што брже запошљавање.Главни фокус је на томе да незапосленост не може трајати дуже него што треба за тржиште.“, изјавио је за РТРС  Др. Мариус Вилк из Службе за запошљавање Аустрије. Најприје се ради  рана интервенција да би се људи који су изгубили посао што прије вратили на рад и да би дугорочно превенирали незапосленост, рекао је Вилк.

„Што се тиче политике према младима ми нудимо онима који не пронађу адекватно мјесто за праксу одређену врсту школских часова у комбинацији са праксом што је гаранција да ће млади стећи солидну професионалну едукацију.”, прецизирао је Вилк.

Аустрија је међу пет земаља Европске Уније са најнижом стопом незапослености што показује да је дуални систем образовања дугорочна инвестиција и улагање у образовање.

“Наш начин укључивања младих у запошљавање док не добију посао је важан фактор који утиче на стопу незапослености.Дјеца уче на послу и похађају школу што је подржано јавним финансијама. Сличан модел функционише и у скандинавским земљама.Али, неопходан је и економски раст.”, изјавио је за РТРС Пол Шмит, генерални секретар Удружења за европске политике Аустрије.

Технологија изузетно брзо напредује,али заговорници дуалног система образовања сугеришу да ће наставити пратити развој.Пројекцијом будућег тржишта одговарају на критике да би систем могао бити анахрон технолошким потребама кад радна мјеста буду захтијевала широко образовање. 

ТВ репортажа

Радио репортажа